Chocolade-Baileys Charlotte met frambozen
De Charlotte Russe. Een dessert dat er bij mijn proefpanel en mij altijd met veel smaak in gaat. Gelukkig is het ook een redelijk makkelijke lekkernij om te maken, en kun je er heerlijk mee variëren. Deze keer maakte ik een chocolade-variant.
In plaats van lange vingers heb ik zelfgebakken chocolade-meringue koekjes gebruikt en omdat ik nu eenmaal dol ben op een scheut alcoholische drank in mijn baksels, heb ik in deze Charlotte wat Baileys Chocolat Luxe verwerkt. Deze Baileys-variant, die het genot van echte Belgische chocolade combineert met de heerlijke romige smaak van Baileys, zorgt voor net dat vleugje extra en maakt van deze Charlotte echt een tongstrelend lekker droom dessert.
De heerlijke zachte & luchtige chocolademousse, die intens van smaak is, wordt omhuld door zachte met Baileys doordrenkte chocoladekoekjes die voor een lekker textuur contrast zorgen. Als finishing touch is het geheel versierd met verse frambozen, die voor een overheerlijk fris, zoet & sappig accent zorgen.
In plaats van lange vingers heb ik zelfgebakken chocolade-meringue koekjes gebruikt en omdat ik nu eenmaal dol ben op een scheut alcoholische drank in mijn baksels, heb ik in deze Charlotte wat Baileys Chocolat Luxe verwerkt. Deze Baileys-variant, die het genot van echte Belgische chocolade combineert met de heerlijke romige smaak van Baileys, zorgt voor net dat vleugje extra en maakt van deze Charlotte echt een tongstrelend lekker droom dessert.
De heerlijke zachte & luchtige chocolademousse, die intens van smaak is, wordt omhuld door zachte met Baileys doordrenkte chocoladekoekjes die voor een lekker textuur contrast zorgen. Als finishing touch is het geheel versierd met verse frambozen, die voor een overheerlijk fris, zoet & sappig accent zorgen.
Ingrediënten
- 65 g amandelmeel
- 14 g bloem
- 135 g fijne kristalsuiker
- 20 g cacaopoeder
- 2 eiwitten
- 2 eieren
- 65 g pure chocolade
- 30 ml Baileys Chocolat Luxe + extra voor het bestrijken van de koekjes
- 115 ml slagroom + extra voor garnering
- 1 blaadje witte gelatine
- verse frambozen
- chocoladeschaafsel
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzak, glad rond spuitmondje van ca. 10 mm, charlottevorm van 12 cm doorsnee , huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 15 minuten oven, minsten 4 ½ uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Teken 1 ronde cirkel van 9 centimeter doorsnee op het papier.
- Zeef het amandelmeel met de bloem, 65 g fijne kristalsuiker en het cacaopoeder boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart.
- Klop 2 eiwitten stijf. Wanneer de eiwitten voldoende schuimvolume hebben, voeg dan geleidelijk 35 g fijne kristalsuiker toe. Het schuim is klaar als het in pieken blijft staan.
- Spatel voorzichtig en luchtig het amandelmeelmengsel door het eiwit.
- Doe het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit het beslag vanuit het midden van de getekende cirkel in een spiraal tot aan de rand van de cirkel.
- Spuit daarna met het resterende beslag staafjes van 6 centimeter lang op het bakpapier. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen de staafjes, ongeveer 2 centimeter.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat en haal ze er dan voorzichtig vanaf.
- Bestrijk de gladde kant van de koekjes met Baileys.
- Bekleed de charlottevorm met huishoudfolie en laat de folie over de rand hangen.
- Week de gelatine in koud water.
- Splits 2 eieren. Hak de pure chocolade grof.
- Smelt de chocolade in de magnetron. Laat de chocolade iets afkoelen.
- Klop ondertussen de eidooiers samen met 35 g fijne kristalsuiker tot een bleek & romig mengsel.
- Spatel er 30 ml Baileys door.
- Spatel er vervolgens de gesmolten chocolade door.
- Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
- Spatel de gesmolten gelatine door het eimengsel.
- Klop de eiwitten stijf en spatel de eiwitten daarna luchtig door het chocolade-mengsel.
- Klop 115 ml slagroom dik lobbig en spatel de slagroom daarna luchtig door de mousse.
- Zet de koekjes rechtop tegen elkaar aan, met de gladde kant naar buiten, in de charlottevorm.
- Giet de chocolademousse in de vorm (je zal wat mousse overhouden).
- Druk enkele frambozen in de mousse, leg de koekjes-cirkel op de mousse en druk zachtjes aan.
- Dek af met de overhangende huishoudfolie en plaats minstens 4 uur in de koelkast.
- Vouw de folie terug, leg een bordje omgekeerd op de vorm en keer het geheel om.
- Verwijder de vorm en de folie.
- Garneer de bovenkant van de Charlotte met toeven slagroom en verse frambozen. Bestuif deze met wat poedersuiker en strooi er ten slotte wat geschaafde pure chocolade over.
Zo, zo sterk staaltje weer. Mijn complimenten!
BeantwoordenVerwijderenHoe krijg je het voor elkaar.....