Hazelnoottulband

Hazelnoottulband
De maand december: je kunt je deze maand gewoon bijna niet voorstellen zonder suikerconsumptie op grote schaal. Eerst het sinterklaasfeest, dan Kerstmis en afsluitend oudejaarsavond. December is ook de maand waarin ik het extra leuk vind om te bakken voor familie en vrienden, het is gewoon heerlijk om ze in deze tijd van het jaar samen te zien genieten van iets dat ik zelf met liefde gemaakt heb. 

Deze feestelijke maand trap ik daarom af met deze hazelnoottulband, een baksel groot genoeg om heel veel mensen tegelijkertijd mee te verblijden. En zoals altijd wanneer ik een tulbandvorm van Nordic Ware gebruik, werd ik na het bakken als eerste heel erg blij van het uiterlijk: deze tulband versiert praktisch zichzelf. En vervolgens werd ik nog blijer van de smaak, deze is werkelijk verrukkelijk. 

Dankzij het hazelnootmeel en de hazelnootlikeur is de cake ongelooflijk rijk van smaak. De combinatie met de zachte geklopte slagroom en krokante hazelnoten maakt deze traktatie onweerstaanbaar lekker. Geniet ervan.


Ingrediënten
  • 250 ml water
  • 125 g boter, in blokjes
  • 125 ml hazelnootlikeur
  • 300 g bloem
  • 1 tl zuiveringszout
  • 175 g hazelnootmeel
  • 400 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 125 g karnemelk
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 250 ml slagroom
  • poedersuiker
  • geroosterde hazelnoten, voor de garnering, optioneel
Extra nodig
Tulbandvorm met 2,5 liter inhoud
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 60 minuten oven, 60 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de tulbandvorm goed in.
  • Doe het water, de boter en 60 ml hazelnootlikeur in een steelpan. Verwarm op middelhoog vuur, tot de boter is gesmolten. Zet apart. 
  • Doe de bloem, het zuiveringszout, het hazelnootmeel en de fijne kristalsuiker in een mengkom en roer door elkaar met een garde. 
  • Voeg de eieren, de karnemelk, het vanille-extract, het zout en het botermengsel toe en klop met je garde door elkaar tot je een glad mengsel hebt. 
  • Giet het beslag in de voorbereide tulbandvorm. 
  • Plaats de tulband op een bakplaat en bak hem 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven. Test of hij gaar is met een prikker. 
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem dan op een taartrooster om verder af te koelen. 
  • Klop de slagroom met 65 ml hazelnootlikeur stijf. 
  • Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker en serveer met de geklopte slagroom en eventueel geroosterde hazelnoten. 




Bron recept: Donna Hay Magazine issue 95

Comments