Frangipanetaart met kerstcake & honing

Frangipanetaart met kerstcake & honing
Het zit er weer op, de kerstdagen en natuurlijk het kerstdiner. Net als voorgaande jaren heb ik er weer van genoten. Maar alle goede voornemens ten spijt, ook deze keer heb ik weer iets te veel gegeten. Ik kan op het moment dan ook even geen cranberry of kerstkransje meer zien, ze komen echt mijn neus uit. 

En hoewel niemand van mijn familie iets tekort is gekomen tijdens deze feestelijke dagen, staat de koelkast nog vol kerstkliekjes (lees: genoeg eten voor een paar dagen). Best vreemd, aangezien we het idee hadden onze inkopen goed gepland te hebben. 

Maar goed, weggooien is natuurlijk zonde, maar wat ga je er dan wel mee doen? Nou, met je leftover kerstcake kun je bijvoorbeeld deze overheerlijke frangipanetaart maken. 

Je kerstcake krijgt zo een tweede leven als vulling op een krokante bodem onder een dekentje van kleverige honing-frangipane met zachte partjes peer. Zo kun je van deze dagen na Kerstmis ook een feestje maken. 

Tip: je hebt voldoende deeg voor een iets grotere taartvorm (de mijne was 25 cm in doorsnede en 5,5 cm hoog), je hebt dan alleen wel iets meer kerstcake-fruit vulling nodig. 


Ingrediënten
  • 250 g bloem + 2 el
  • 50 g poedersuiker
  • 125 g koude boter, in blokjes
  • geraspte schil van 2 sinaasappels
  • 4 eieren
  • scheutje halfvolle melk
  • 100 g zachte boter, in blokjes
  • 5 el honing
  • 100 g amandelmeel
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 200 g (overgebleven) kerstcake (of Christmas pudding of andere vruchtencake)
  • 125 g (gedroogd) fruit naar keuze, in stukjes
  • 1 peer, geschild  en in dunne plakjes
Extra nodig
Foodprocessor, ronde taartvorm met losse bodem en gekartelde rand van 22 centimeter doorsnee, huishoudfolie, bakpapier, blindbakvulling
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, ca. 40 minuten oven, minstens 3 uur wachten


  • Doe de bloem, de poedersuiker en 125 g koude boter in blokjes in de foodprocessor en meng tot een kruimelig mengsel. 
  • Voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel en 1 ei toe. Meng tot een samenhangend deeg. Als het mengsel te droog is, voeg dan een scheutje melk toe. 
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minstens 60 minuten in de koelkast rusten.
  • Vet de taartvorm in met boter. 
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot het ca. 5 millimeter dik is. 
  • Bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd het teveel dat over de rand hangt eraf en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Dek de vorm af en plaats 30 minuten in de diepvries. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Pak een groot vel bakpapier en vorm er een prop van. Vouw het weer open en bekleed er de deegbodem mee. 
  • Vul de vorm tot de rand met blindbakvulling en bak de bodem 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Haal de vorm uit de oven en verwijder voorzichtig het bakpapier en de bakvulling. 
  • Bak het deeg nog 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. 
  • Klop ondertussen voor de frangipane 100 g zachte boter en de honing in een kom tot een zacht mengsel. 
  • Voeg één voor één 3 eieren toe en klop ze er goed door. 
  • Meng het amandelmeel, 2 el bloem, de geraspte schil van 1 sinaasappel en het vanillemerg erdoor tot je een glad, dun mengsel hebt. 
  • Verkruimel de kerstcake boven een kom en roer er de stukjes fruit door. Strooi dit uit over de taartbodem. 
  • Verdeel er de frangipane over en leg hier de plakjes peer op. 
  • Bak de taart ca. 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de frangipane stevig en goudbruin is. Als de deegrand te bruin wordt, dek deze dan af met aluminiumfolie. 
  • Laat de taart helemaal afkoelen in de vorm. 
  • Druppel er voor het serveren eventueel wat honing over en serveer hem desgewenst met yoghurt of crème fraîche. 




Bron recept: Jamie Magazine december 2017

Comments