Perenkwarkcake

Perenkwarkcake
Een veelzijdig stuk fruit, de peer. Hij kan op talloze manieren in de keuken gebruikt worden: bak hem in de oven, stoof hem, verwerk hem in een cake of ander zoet baksel, pocheer hem of snijd hem in plakjes voor in de grillpan. En hoewel hij heerlijk is met specerijen, eet ik hem het liefst rauw en puur uit het vuistje. En dan het liefst een zo hard mogelijk exemplaar: zachte peren zijn veel te zoet, sappig en melig. 

De lekkerste peren haal ik (meestal) in de boerderijwinkel van de groente- en fruitteler in het naburige dorp, een bedrijf waar ze sinds vorig jaar van hun afvalfruit een fruitborrel of fruitlikeur stoken. Zo voorkomen ze dat een deel van de oogst wordt weggegooid, en krijgt al dat lekkere fruit een tweede leven. En hoewel ik zelf geen alcohol drink, maak ik graag gebruik van drank in mijn keuken. 

De perenlikeur van ‘Leon’ kwam dan ook mooi van pas toen ik deze perenkwarkcake wilde gaan maken. Ook zonder de likeur smaakt de cake natuurlijk fantastisch, maar ‘Leon’ geeft een heerlijke subtiele smaakboost. De combinatie met de partjes zachte peer, de kaneel, de kwark en het amandelschaafsel maakt deze cake tot een verrukkelijk baksel. Geniet ervan! 


Ingrediënten
  • ca. 500 g stevige handperen
  • 2 el citroensap
  • 100 g boter
  • 150 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 200 g volle kwark
  • 3 el perenlikeur (optioneel)
  • 180 g zelfrijzend bakmeel
  • ca. 40 g amandelschaafsel
  • ½ tl kaneel
Extra nodig
Ronde springvorm van 23 centimeter doorsnee, bakpapier, theezeefje
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 80 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd elke kwart in smalle partjes. 
  • Besprenkel de perenpartjes met de citroensap. Zet apart. 
  • Klop de boter samen met 150 g fijne kristalsuiker en de vanillesuiker tot een luchtig en romig mengsel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe. Klop na elke toevoeging goed door. 
  • Meng de kwark met de perenlikeur. Spatel de kwark door het boter-mengsel. 
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel er luchtig door. 
  • Schep het beslag in de voorbereide springvorm en strijk glad. 
  • Druk een deel van de perenpartjes in een cirkel in het beslag. Leg de overige perenpartjes op het beslag. 
  • Bestrooi de peren met het amandelschaafsel. 
  • Meng 1 eetlepel suiker met de kaneel. Bestrooi de amandelen, met behulp van een theezeefje, met de kaneelsuiker. 
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 80 minuten gaar. 
  • Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder dan de vorm en laat de cake verder afkoelen. 



Reacties