Chocolade-crèmetaart met noten

Chocolade-crèmetaart met noten
Kookkoningin Nigella Lawson omschreef ooit eens de essentie van een goede chocoladetaart: smeltend, weelderig en uitstekend voor je humeur. En hoewel chocoladetaarten heel vaak prima voor mijn humeur werken (ik ben en blijf immers een chocoholic, dus alleen al bij het zien en/of ruiken van chocolade word ik al gelukkig), zijn helaas niet alle taarten voor herhaling vatbaar. 

Deze chocolade-crèmetaart met noten is dat gelukkig wel. Hij is zo romig, zo vol van smaak. Wow! Op de knapperige bodem van koekjes ligt een zachte & romige chocoladevulling die smelt in je mond, en op deze roomvulling ligt een wolk vers geklopte slagroom met krokante noten die zorgen voor een heerlijke bite. Wat een verwennerij. Het was moeilijk om er tijdens het fotograferen niet al meteen van te snoepen. 

Gelukkig werkte deze crèmetaart ook voor mijn testpanel humeurverbeterend… en hopelijk voor jullie ook. Tip: als je niet van al te zoet houdt kun je er voor kiezen de wolk geklopte slagroom ongezoet te laten. Eten er geen kinderen mee, dan kun je de slagroom ook op smaak brengen met wat hazelnootlikeur. 


Chocolade-crèmetaart met noten


Ingrediënten
  • 300 g Verkade Digestive Vanille Cream koekjes
  • 3 el cacaopoeder
  • 140 g boter
  • 111 g Verkade Pistache Amandel & Hazelnoot Melk chocolade
  • 75 g Verkade extra pure chocolade
  • 65 g fijne kristalsuiker
  • 3 el maïzena
  • 2 eidooiers
  • 350 ml melk
  • 3 el hazelnootlikeur of 2 tl vanille-extract
  • 250 ml slagroom 
  • 50 g gemengde noten (hazelnoten, pistachenoten en amandelen) + extra voor garnering
Extra nodig
Geribbelde rechthoekige bakvorm van 11 x 35 cm met losse boden, bakpapier, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 10 minuten oven, minstens 6 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 150°C. Vet de taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Breek de Verkade Digestive Vanille Cream koekjes in stukjes en maal ze in een foodprocessor tot fijne kruimels. Voeg het cacaopoeder toe en meng erdoor. 
  • Smelt 150 g boter in een pannetje en meng dit goed met de koekkruimels. 
  • Verdeel het koekkruimel-mengsel over de taartvorm. Druk met de achterkant van een lepel de kruimels stevig aan op de bodem en tegen de rand van de vorm. 
  • Bak de taartbodem 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat afkoelen. 
  • Hak de Verkade Pistache Amandel & Hazelnoot Melk chocolade en Verkade extra pure chocolade fijn. 
  • Hak 50 g gemengde noten grof. 
  • Breng in een steelpan 300 ml melk samen met de fijne kristalsuiker al roerend aan de kook. 
  • Roer ondertussen in een kommetje 50 ml melk, de maïzena en de eidooiers tot een glad papje. 
  • Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel in het kommetje en roer dit goed door elkaar. 
  • Giet dit mengsel vervolgens terug bij de hete melk in de steelpan. 
  • Breng het mengsel al roerend met een garde op laag vuur aan de kook. Blijf roeren tot het mengsel is ingedikt tot een dikke vla.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de fijn gehakte chocolade, 25 g boter en de hazelnootlikeur of het vanille-extract toe. Roer goed door elkaar tot de chocolade en boter gesmolten zijn en je een homogeen en glad mengsel hebt. 
  • Roer er de grof gehakte noten door. 
  • Schenk de vulling op de taartbodem en strijk glad.
  • Dek de taart af met huishoudfolie en laat de vulling afkoelen op kamertemperatuur. 
  • Plaats de taart minstens 6 uur (maar liever de hele nacht) in de koelkast. 
  • Haal de taart uit de koelkast en haal/druk hem voorzichtig uit de vorm.
  • Klop de slagroom stijf (eventueel met wat suiker en/of hazelnootlikeur) en schep deze op de taart. Verdeel er wat gemengde noten over. 
  • Serveer. 


Chocolade-crèmetaart met noten

Reacties

Een reactie posten