Koffie-walnoten financiers

Koffie-walnoten financiers
Yotam Ottolengi is een man die eigenlijk geen introductie meer nodig heeft. Dus laten we maar meteen doorgaan naar het belangrijkste dat je nu over hem wilt weten: hij heeft recentelijk samen met Helen Goh een fantastisch suikerzoet bakboek uitgebracht, Sweet. Toen ik dit boek voor het eerst in mijn handen had ging mijn hart meteen sneller kloppen, het boek is namelijk niet alleen een lust voor de maag maar ook zeker voor het oog. De foto’s zijn echt om van te watertanden: alleen al van de foto op de cover maakt je hart een sprongetje van geluk. 

Al bladerend door de meer dan 120 zoete gerechten was het moeilijk om een keuze te maken voor een recept, je wilt ze eigenlijk allemaal tegelijkertijd maken. Maar ik besloot na wat wikken en wegen om als eerste voor de financiers met koffie en walnoten te gaan. 

En daar kreeg ik geen spijt van. Het zijn echt waanzinnig lekkere kleine cakejes. Zowel de cakejes als het glazuur zijn verrijkt met een verrukkelijk koffiearoma en de walnoten dienen niet alleen ter decoratie, maar ze zijn ook door het cakebeslag gemengd wat, samen met de beurre noisette, voor een ontzettend rijke smaak zorgt. Deze financiers zijn de perfecte traktatie voor na de maaltijd, voor bij de high tea of gewoon bij de koffie. Ze zorgen voor een ultiem geniet-momentje voor jezelf en je naasten. 


Ingrediënten
  • 235 g walnoten + ca. 35 halve walnoten voor garnering
  • 120 g boter, in blokjes
  • 470 g poedersuiker
  • 90 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 80 g amandelmeel
  • 230 g eiwit (ca. 6 eieren)
  • 5 ½ tl instant koffiekorrels
  • 70 ml kokend water
  • 2 tl espressopoeder
  • 35 ml volle melk, heet
  • 15 g glucosestroop
Extra nodig
2 mini cupcakebakblikken met elk 24 holtes, bakplaat, bakpapier, fijne zeef, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, minstens 3 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel hier 235 g walnoten over. Rooster de walnoten 10-15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Laat de noten iets afkoelen en hak ze dan in stukjes van ½ - 1 centimeter. Zet apart. 
  • Los 3 theelepels instant koffiekorrels op in 70 ml kokend water. Roer goed door. Zet apart. 
  • Doe de boter in een steelpan en laat op halfhoog vuur smelten. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan. Giet de bruine boter dan door een fijne zeef. Zet apart.
  • Zeef 220 g poedersuiker samen met de bloem, het bakpoeder en het zout in een middelgrote kom. 
  • Voeg het amandelmeel toe en roer door elkaar. 
  • Doe de eiwitten in een kom en klop met een garde of vork goed los. Het eiwit hoeft niet tot schuim geklopt te worden. 
  • Voeg  het eiwit en de opgeloste koffie bij de droge ingrediënten en roer tot alles net is vermengd. Roer het espressopoeder erdoor. 
  • Voeg de bruine boter toe en meng het beslag tot het dik, glanzend en glad is. 
  • Spatel de walnoten erdoor.
  • Dek de kom af met huishoudfolie (leg de folie direct op het beslag) en zet de kom minstens 2 uur (maar liever de hele nacht) in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de holtes van de mini cupcakebakblikken in met boter en bestuif ze met bloem. Tik met de vormen op het werkvlak en schud het teveel aan bloem eruit.  
  • Schep het beslag in de holtes en vul ze voor drie kwart. 
  • Bak de cakejes ca. 10-11 minuten in het midden van de voorverwarmde oven of tot een in het midden van een cakeje gestoken sateprikker er schoon uit komt. 
  • Haal de vormen uit de oven en laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. Ga, als de cakejes nog wat blijven plakken, met een botermesje rondom tussen de cakejes en de vorm om ze los te maken. 
  • Zet de financiers op een taartrooster en laat ze helemaal koud worden.
  • Zeef 250 g poedersuiker in een kom en voeg 2 ½ theelepel instant koffiekorrels, de hete volle melk en de glucosestroop toe. 
  • Klop alles glad.
  • Bestrijk de financiers met het glazuur. Garneer elke financier met een halve walnoot.

Reacties