Mandarijnen kwarktaart

Mandarijnen kwarktaart
Je kunt er bij de supermarkt en groenteboer niet meer omheen: de tijd van de kleine oranje citrusvrucht is echt aangebroken. Ja, het mandarijntje is het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de periode rond Sinterklaas is hij er in overvloed (en smaakt hij naar mijn mening ook het lekkerst). En omdat dit zoete en sappige vitamine C – bommetje niet zo groot is, past hij altijd ergens tussen de bammetjes in mijn lunchtrommel zodat ik hem kan eten wanneer ik dat wil. 

Maar naast het eten van een mandarijn zo uit het vuistje als tussendoortje is deze vrucht ook een fantastische smaakmaker in de keuken. En wat is er nu leuker & lekkerder dan je familie op sinterklaasavond te verrassen met een overheerlijke zelfgemaakte lekkernij waarin dit ingrediënt de hoofdrol speelt? 

Een lekkernij waarvoor je niet uitgebreid in de keuken hoeft te staan, waarvoor je geen deeg hoeft te kneden en waar ook geen getuur voor de deur van je oven aan te pas komt. Klinkt goed toch? Voor deze mandarijnen kwarktaart hoef je weinig actie te ondernemen, en de uren die de taart nodig heeft voor het opstijven in de koelkast kun je nuttig gebruiken voor het maken van een surprise, het schrijven van een gedicht of het kopen van cadeautjes. 

Of de surprise, het gedicht en het cadeautje in de smaak gaan vallen weet ik niet, maar deze taart vast en zeker wel. Hij is heerlijk licht, luchtig en fris en de combinatie van de mandarijnenkwark met de kruidige bakkersspeculaas is er één om je vingers bij op te eten. 


Ingrediënten
  • 125 g bakkersspeculaas  
  • 50 g boter
  • 5 blaadjes witte gelatine
  • 2 (grote) mandarijnen
  • 2 eidooiers
  • 90 g kristalsuiker
  • 250 g naturel kwark
  • 250 ml slagroom
Extra nodig
Taartring van 16 centimeter doorsnede en 6 centimeter hoog, acetaatfolie van 8 centimeter breed, foodprocessor, bakpapier, snijplank/plat bord, fijne rasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten


  • Leg een vel bakpapier op een snijplank of een plat bord. Plaats hier de taartring op. 
  • Bekleed de binnenzijde van de ring met een strook acetaatfolie.
  • Maal de bakkersspeculaas fijn in een foodprocessor. 
  • Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels eraan toe. Roer goed door elkaar. 
  • Schep het mengsel in de taartring en druk goed aan met de achterkant van een lepel, tot je een gladde bodem hebt. 
  • Plaats 30 minuten in de koelkast. 
  • Week de gelatineblaadjes 30 minuten in ruim koud water. 
  • Rasp de schil van de mandarijnen en pers ze daarna uit. 
  • Klop de eidooiers met 50 g kristalsuiker tot een romig mengsel. 
  • Voeg de kwark toe en klop goed door. Voeg de rasp en het sap van de mandarijnen toe en klop dit erdoor. 
  • Klop in een andere kom de slagroom met 40 g kristalsuiker dik lobbig.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
  • Spatel de gesmolten gelatine door het kwarkmengsel en spatel er dan voorzichtig en luchtig de slagroom door. 
  • Schenk het kwarkmengsel op de koekbodem in de taartring. Strijk glad.
  • Plaats de taart afgedekt minstens 6 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast zodat het kwarkmengsel op kan stijven.
  • Haal de kwarktaart uit de koelkast, verwijder de ring en de folie en plaats de taart op een taartschaal. 
  • Versier de taart eventueel met wat verse partjes mandarijn en/of kruidnoten.
  • Serveer.


Comments

Post a Comment