Hazelnoottruffels
Even een kleine waarschuwing vooraf: deze hazelnoottruffels zijn gevaarlijk lekker… één hapje en eet ze het liefst allemaal zelf op. Ja, je kunt ze natuurlijk mooi verpakken om weg te geven als cadeautje of serveren op een fraai bordje als er iets te vieren valt, als verrassing bij de high tea of als afsluiter van een heerlijke maaltijd, maar er in je eentje van snoepen is echt heel verleidelijk.
Wat deze truffels zo lekker maakt is natuurlijk de gouden combinatie van chocolade en hazelnoten, het maakt van deze truffels een ultieme lekkernij. Het maken is wel even een kliederwerkje, maar het resultaat is alle moeite dubbel en dwars waard: deze heerlijke chocoladeblokjes smelten op je tong. De romige chocolade-hazelnootvulling, die dankzij de noten een krokante bite heeft, wordt omhuld door een dun laagje knapperige pure chocolade dat weer bedekt wordt door een zacht laagje cacaopoeder.
Je zult merken dat de uitdaging uiteindelijk niet zit in het maken, maar in het er vanaf blijven.
Wat deze truffels zo lekker maakt is natuurlijk de gouden combinatie van chocolade en hazelnoten, het maakt van deze truffels een ultieme lekkernij. Het maken is wel even een kliederwerkje, maar het resultaat is alle moeite dubbel en dwars waard: deze heerlijke chocoladeblokjes smelten op je tong. De romige chocolade-hazelnootvulling, die dankzij de noten een krokante bite heeft, wordt omhuld door een dun laagje knapperige pure chocolade dat weer bedekt wordt door een zacht laagje cacaopoeder.
Je zult merken dat de uitdaging uiteindelijk niet zit in het maken, maar in het er vanaf blijven.
Ingrediënten
- 110 ml slagroom
- 300 g Verkade hazelnoot chocolade
- 85 g hazelnoten, fijngemalen
- 1 el hazelnootlikeur
- 300 g Verkade pure chocolade
- cacaopoeder
Extra nodig
(bak)vorm van ca. 14 x 12 centimeter, bakpapier, steelpan, snijplank, groot scherp mes, (bonbon)vork
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 5 uur wachten
- Bekleed de (bak)vorm strak met bakpapier, laat het papier royaal over de rand hangen.
- Hak de Verkade hazelnoot chocolade fijn.
- Breng de slagroom in een steelpan aan de kook. Draai het vuur uit.
- Voeg de fijngehakte Verkade hazelnoot chocolade toe. Laat even staan zodat de chocolade de tijd krijgt om te smelten.
- Roer het mengsel rustig door totdat je een egaal bruin mengsel hebt.
- Roer er de fijngemalen hazelnoten door en 1 el hazelnootlikeur.
- Schenk dit mengsel in de (bak)vorm en laat afkoelen.
- Plaats de vorm dan afgedekt in de koelkast, totdat het mengsel stevig genoeg is om te kunnen snijden.
- Trek het chocoladeblok aan het bakpapier uit de (bak)vorm en leg het op een snijplank. Sla het bakpapier terug.
- Houd een groot en scherp mes onder heet water. Droog het en snijd het blok in ca. 24 blokjes. Houd voor je snijdt steeds het mes onder heet water en droog het.
- Trek de blokjes voorzichtig los van het bakpapier en leg ze op een schoon stuk bakpapier. Laat ze in de koelkast opstijven.
- Hak de Verkade pure chocolade fijn. Smelt 2/3 van deze chocolade au bain-marie. Haal, wanneer de chocolade is gesmolten, de kom van de pan en voeg de overgebleven pure chocolade toe. Roer rustig door elkaar tot alle chocolade is gesmolten.
- Strooi cacaopoeder in een diep bord.
- Dompel de hazelnoot-chocoladeblokjes één voor één onder in de chocolade. Zorg dat ze helemaal bedekt worden. Haal ze er met een vork uit, laat even uitlekken (tik eventueel met de vork een paar keer tegen de rand van de kom) en strijk de onderkant van de vork af aan de rand van de kom (zodat de overtollige chocolade weer terug in de kom glijdt).
- Leg de truffel in de cacaopoeder en schep er met behulp van een lepel cacaopoeder overheen, zodat hij helemaal bedekt wordt.
- Laat de truffel even liggen in de cacao, tot de chocolade is opgesteven, en haal hem er dan uit. Tik de overtollige cacao eraf.
- Werk op deze manier alle truffels af. Bewaar de truffels tot het serveren in de koelkast.
Comments
Post a Comment