Kleverige peer-gembercakejes

Kleverige peer-gembercakejes
Gember. Een aangename smaakmaker voor vele gerechten en baksels. Ik ben er dol op en gebruik het graag in mijn keuken, maar helaas is deze specerij niet zo geliefd bij iedereen in mijn proefpanel. Mijn zusje bijvoorbeeld gruwelt ervan (vooral sinds haar eerste zwangerschap komt het echt haar neus uit, toen ze het in vele vormen gegeten & gedronken heeft tegen de zwangerschapsmisselijkheid). 

Ze stond dan ook niet te springen toen ik haar deze kleverige peer-gembercakejes voorschotelde. Maar in plaats van de bekende scherpe en zeer uitgesproken gembersmaak, hebben deze cakejes eerder een zachte en verwarmende smaak. Het was voor mijn zusje een totaal andere smaakbeleving. De combinatie van de zoete peer en het kruidige warme gemberaroma is echt hemels lekker. 

En deze heerlijke geuren zweven tijdens het bakken door je keuken waardoor je meteen een ultiem herfst-gevoel krijgt, helemaal passend bij deze tijd van het jaar. Serveer de cakejes met een heerlijk kopje thee en eet ze meteen zodra ze voldoende zijn afgekoeld, dan zijn ze naar mijn mening het lekkerst.  


Ingrediënten
  • stukje gemberwortel van 4 cm
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 375 ml water
  • 4 kleine peren
  • 125 g boter
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 115 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 55 g amandelmeel
  • 60 ml zure room
  • 2 el perenlikeur of cognac
Extra nodig
8 kleine cakevormpjes van 9 x 6 cm, bakpapier, steelpan met deksel
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 30 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Schil het stukje gemberwortel en snijd het in dunne plakjes. 
  • Meng de fijne kristalsuiker met het water en de plakjes gemberwortel in een steelpan boven middelhoog vuur. 
  • Breng het mengsel al roerend aan de kook, zodat de suiker oplost. 
  • Draai het vuur laag en laat de siroop 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Schil ondertussen de peren, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. 
  • Voeg de kwarten peer aan de siroop toe. Kook de peren, af en toe kerend, ongeveer 10 à 15 minuten in de siroop, of tot ze zacht zijn. 
  • Draai het vuur uit, dek de steelpan af met een deksel en laat een nacht staan. 
  • Laat de volgende dag de peren uitlekken en vang 275 ml van de gembersiroop op. Hak 8 peer-kwarten in kleine blokjes/stukjes en laat de andere 8 kwarten heel. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de cakevormpjes in en bekleed ze met een stukje bakpapier over de bodem en langs de lange zijden. Laat het papier een beetje over de randen hangen. 
  • Klop de boter en 180 g lichtbruine basterdsuiker met de mixer tot een licht en romig mengsel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door. 
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en het gemberpoeder boven een andere kom. Voeg het amandelmeel toe. Roer door elkaar met een garde. 
  • Voeg dit mengsel toe aan het boter-mengsel in de andere kom en spatel er luchtig door. 
  • Voeg de zure room toe en spatel ook dit erdoor. Spatel er tenslotte de stukjes peer door. 
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en strijk glad. 
  • Leg op elk cakeje een peer-kwart en druk licht in het beslag. 
  • Bak de cakejes circa 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken prikker er schoon uit komt. 
  • Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vormpjes. Haal de cakejes dan uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een rooster.
  • Meng de opgevangen gembersiroop met 20 g lichtbruine basterdsuiker en de perenlikeur of cognac in een steelpan boven middelhoog vuur. Breng aan de kook.
  • Als de inhoud van de steelpan kookt draai je het vuur laag en laat je het mengsel koken tot het een dikke siroop is (tijdens het afkoelen zal de siroop nog verder indikken).
  • Sprenkel de siroop over de cakejes en serveer. 





Bron recept: Delicious Magazine

Comments