Chocolade sinterklaastaartjes

Chocolade sinterklaastaartjes
Wat zal het afgelopen zaterdag voor menig kind weer spannend zijn geweest, de intocht van Sinterklaas. ’s Avonds trof ik mijn nichtje en neefje in ieder geval nog half stuiterend van alle opwinding op het verjaardagsfeestje van mijn moeder aan. Sinterklaas was weer in het land, en ja, ze hadden alles op televisie gezien, en ja, ze mochten die avond hun schoen zetten. 

Mijn nichtje heeft inmiddels een leeftijd bereikt waarop er vragen gesteld worden: ‘We hebben geen schoorsteen, maar hoe komen Sinterklaas en Piet dan bij ons binnen?’, ‘Hoe weet Sinterklaas of we onze schoen gezet hebben en hij dus wel of niet moet komen?’, ‘Alleen dieven komen ’s nachts binnen, is Sint (of Piet) dan niet een beetje een boef?’… Gelukkig hoef ik geen slimme antwoorden op deze vragen te geven, die mag mijn zus verzinnen, en ik mag ze beamen. 

Ik zal vroeger als kleine meid ook vast en zeker vragen gesteld hebben, maar de afspraak die mijn ouders met de Sint hadden was helder: alleen als de lampen nog aan waren mocht hij binnenkomen, waren mijn ouders naar bed dan was hij die avond & nacht niet meer welkom. En zo begon de dag dus ook wel eens met een lege schoen en een lesje ‘omgaan met teleurstellingen’. 

Gelukkig hoef ik nu niet meer te wachten totdat de Sint mij van lekkernijen voorziet, die maak ik namelijk gewoon zelf. Bijvoorbeeld deze overheerlijke chocolade sinterklaastaartjes. Romige chocolade-speculaasmousse, kruidig maar zacht van smaak, op een bodem van krokante kruidnootjes. Laat het heerlijk avondje maar komen. 


Ingrediënten
  • 80 g boter
  • 130 g kruidnoten
  • 150 g Verkade pure chocolade
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 g eidooier
  • 25 g kristalsuiker
  • 25 g water
  • 350 ml slagroom
  • 60 g poedersuiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • 150 g Verkade witte chocolade
  • strooigoed naar keuze
Extra nodig
6 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, snijplank, bakpapier, keukenmachine, spuitzak, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten


  • Leg een vel bakpapier op een snijplank. Bekleed de binnenkant van elke kookring met een reep bakpapier. Plak het papier met wat boter vast aan de ring. Plaats de kookringen op de snijplank.
  • Maal 130 g kruidnoten fijn in de keukenmachine. Smelt 55 g boter en meng er de gemalen kruidnoten door.
  • Verdeel het mengsel over de kookringen en druk aan met de bolle kant van een lepel. Plaats de snijplank met de ringen in de koelkast. 
  • Hak 150 g Verkade pure chocolade fijn. Zet apart.
  • Week de gelatine in koud water. Doe de eidooiers in een kom. 
  • Doe de kristalsuiker en het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook.
  • Giet deze suikersiroop over in een schaaltje en verwarm dit 30 seconden op vol vermogen in de magnetron. 
  • Giet de siroop over de eidooiers en klop de dooiers licht, romig en luchtig op. 
  • Klop 250 ml slagroom samen met de poedersuiker en de speculaaskruiden lobbig. 
  • Smelt de fijngehakte Verkade pure chocolade au bain-marie of in de magnetron (pas bij gebruik van de magnetron goed op dat de chocolade niet verbrand). 
  • Giet de chocolade in een ruime kom, laat iets afkoelen en spatel er de helft van de slagroom door. 
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetrom op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden. 
  • Roer de gesmolten gelatine vlug en krachtig door het slagroom-chocolademengsel.
  • Spatel de opgeklopte eidooiers en de rest van de slagroom luchtig door het mengsel. 
  • Vul een spuitzak met de chocolademousse en spuit de mousse op de kruidnotenbodems in de ringen. 
  • Dek de ringen af met huishoudfolie en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. 
  • Hak 150 g Verkade witte chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom. 
  • Breng 100 ml slagroom aan de kook en giet dit over de chocolade. 
  • Laat het mengsel even staan, tot de chocolade gesmolten is. Roer glad en voeg 25 g in kleine blokjes gesneden zachte boter toe. Roer glad. 
  • Laat de ganache afkoelen.
  • Haal de taartjes uit de koelkast en verwijder de ringen. 
  • Giet de afgekoelde ganache voorzichtig over de koude taartjes. Het is handig om hier een spuitzak voor te gebruiken. 
  • Versier de taartjes met strooigoed naar keuze. 
  • Serveer.


Chocolade sinterklaastaartjes

Comments

  1. Moet je die suiker siroop laten karamel ideeën ? Dus dat je op die manier karamel saus maakt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi!
      Nee, je hoeft de suikersiroop niet te laten karameliseren. Gewoon het water en de suiker aan de kook brengen, dit overgieten in een kommetje en dan nog even goed verhitten in de magnetron.
      Groeten,
      Tessa

      Delete
    2. Hoi Tessa, kan je dit toetje smorgens helemaal afmaken voor savonds? Of moet je het meteen serveren?

      Delete
    3. Hoi! Je kan het ‘s ochtends helemaal afmaken voor ‘s avonds, geen enkel probleem.
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment