Zomerfruit tartelettes
Mijn liefde voor zomerfruit heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken, het is een verleiding waar ik geen weerstand tegen kan bieden en daarom heb ik er ook al menig blogpost aan gewijd. Maar natuurlijk hoef ik geen woorden te gebruiken om jullie te laten bezwijken voor de charmes van deze zomerse lekkernijen: de kleuren, de vormen en de diverse smaken spreken voor zich.
En deze kleuren, vormen en smaken komen vaak het beste tot hun recht wanneer je het fruit gewoon zo uit het vuistje eet, iets wat ik ook het liefste doe. Maar voor deze blogpost heb ik het fruit vergezeld laten gaan van een knapperig taartbodempje en een romige mascarponecrème. Alleen al van de aanblik van deze tartelettes wordt ik heel erg gelukkig, ze zijn echt een lust voor het oog.
En de smaak is verrukkelijk, heerlijk zoet & fris. Het fruit vormt echt een gouden combinatie met de andere ingrediënten. Elke hap is een zomers feestje.
Tip: voor wat extra glans kun je de taartjes van een beetje glazuur voorzien.
En deze kleuren, vormen en smaken komen vaak het beste tot hun recht wanneer je het fruit gewoon zo uit het vuistje eet, iets wat ik ook het liefste doe. Maar voor deze blogpost heb ik het fruit vergezeld laten gaan van een knapperig taartbodempje en een romige mascarponecrème. Alleen al van de aanblik van deze tartelettes wordt ik heel erg gelukkig, ze zijn echt een lust voor het oog.
En de smaak is verrukkelijk, heerlijk zoet & fris. Het fruit vormt echt een gouden combinatie met de andere ingrediënten. Elke hap is een zomers feestje.
Tip: voor wat extra glans kun je de taartjes van een beetje glazuur voorzien.
Ingrediënten
- 150 g bloem
- snufje bakpoeder
- 75 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 g boter, zacht
- 1 ei
- 125 g mascarpone
- 100 g poedersuiker
- 25 g witte chocolade, fijngehakt
- 50 ml slagroom
- vers zomerfruit
Extra nodig
tartelette bakvorm (ik gebruik de Nordic Ware tartelette bakvorm), ronde uitsteekvorm van 7 ½ cm doorsnede, huishoudfolie, spuitzak
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 15 minuten oven, 2 ½ uur wachten
- Maak eerst de taartbodempjes. Leg de bloem, het bakpoeder, de fijne kristalsuiker, de vanillesuiker en de zachte boter op je werkvlak.
- Meng deze ingrediënten snel tot een zanddeeg. Verkruimel het deeg vervolgens met je vingertoppen.
- Klop het ei los. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe.
- Meng alles snel door elkaar en kneed het deeg niet te lang. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan nog wat extra losgeklopt ei toe. Maak het deeg ten slotte met je vingertoppen glad.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast te rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast.
- Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter.
- Steek er met een ronde uitsteekvorm van 7,5 cm rondjes uit. Prik met een vork wat gaatjes in de rondjes.
- Leg de rondjes deeg in de holtes van de tartelettebakvorm en bak ze ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Let op dat de taartbodempjes niet te hard worden.
- Laat ze op een rooster afkoelen.
- Klop de mascarpone, de slagroom en de poedersuiker kort door elkaar, tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Smelt de witte chocolade in de magnetron en laat iets afkoelen.
- Klop de iets afgekoelde witte chocolade door het mascarponemengsel tot alles goed gemengd is. Klop niet te lang door.
- Vul een spuitzak met het mascarponemengsel en vul er de afgekoelde taartbodempjes mee.
- Versier de taartjes met vers zomerfruit naar keuze.
Reacties
Een reactie posten