Bakewell Tart

Bakewell Tart



De Bakewell Tart. De oorsprong van dit bekende baksel uit het kleine stadje Bakewell (in het graafschap Derbyshire in Engeland) is omstreden. Niemand is er helemaal zeker van waar deze ‘tart’ vandaan komt. Was het een Italiaanse banketbakker in het Rutland Arms Hotel die per ongeluk dit zoete baksel maakte? Of komt de Bakewell Tart helemaal niet uit Bakewell, maar is het een Amerikaanse uitvinding?

Feit is wel dat er twee verschillende varianten zijn: de Bakewell pudding en de Bakewell tart genoemd. Beide namen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar toch verwijzen ze ieder naar een specifiek recept. De pudding heeft een basis van bladerdeeg die gevuld wordt met aardbeienjam en een romige custardvla.

De tart heeft een bodem van zoet korstdeeg/zanddeeg en is gevuld met een laagje frambozenjam en frangipane en wordt bestrooid met amandelschaafsel. Allebei zijn het echte Engelse klassiekers en allebei smaken ze verrukkelijk. In mijn collectie bakboeken ben ik verschillende recepten voor een Bakewell Tart tegengekomen, de één iets bewerkelijker dan de ander (soms moet er namelijk blind gebakken worden en soms niet), maar mijn keuze viel uiteindelijk op het Bakewell Tart recept uit The Great British Book of Baking. De Engelsen weten tenslotte zelf het beste hoe je deze taart maakt. Het resultaat was tongstrelend lekker. De combinatie van de zoete bodem met de frisse frambozenjam, zachte amandelvulling en krokante amandelen laat je echt watertanden. We hebben er tot de laatste kruimel van zitten smullen.

Tip: aan de amandelvulling kun je wat geraspte citroenschil toevoegen voor extra frisheid ~ het glazuur heb ik gemaakt van poedersuiker en water, maar je kunt (voor een frisse toets) het water ook vervangen door citroensap.


Ingrediënten
  • 175 g bloem
  • snufje zout
  • 60 g kristalsuiker + 3 el
  • 115 g koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 2 el ijskoud water
  • 2 el custardpoeder
  • 4 el frambozenjam, losgeklopt
  • 60 g boter, zacht
  • 1 ei (L)
  • 30 g zelfrijzend bakmeel
  • ¼ tl bakpoeder
  • 50 g amandelmeel
  • ½ tl amandelextract
  • 100 g poedersuiker
  • amandelschaafsel, geroosterd
Extra nodig
Een ronde taartvorm van 20 centimeter doorsnee met losse bodem, bakplaat, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 30 minuten oven, 1 uur wachten

Werkwijze

  • Zeef de bloem, het zout en 3 el kristalsuiker boven een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
  • Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf de boter en bloem net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te voelen zijn en er een kruimelig deeg is ontstaan.
  • Meng de eierdooier met het ijskoude water en voeg dit toe aan de deegkruimels.
  • Meng en kneed door elkaar tot je een glad en soepel deeg hebt.
  • Rol van het deeg een bal en wikkel deze in huishoudfolie. Leg het deeg minstens 30 minuten in de koelkast te rusten.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en bekleed er de taartvorm mee.
  • Prik de bodem enkele malen in met een vork en verdeel er het custardpoeder en daarna de jam over. Strijk goed uit.
  • Plaats de taartbodem in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Plaats de bakplaat in het midden van de oven, zodat deze mee verwarmt.
  • Doe de zachte boter, 60 g kristalsuiker, het ei, het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, het amandelmeel en het amandel-extract in een kom en klop deze ingrediënten goed door elkaar.
  • Haal de taartbodem uit de koelkast en schep het amandelmengsel bovenop de jam. Strijk glad.
  • Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven op de bakplaat in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de taart uit de oven en laat afkoelen in de vorm.

  • Haal de afgekoelde taart uit de vorm.
  • Zeef de poedersuiker in een kom. Voeg geleidelijk wat water toe en roer goed met een lepel tot het mengsel dik en smeerbaar is.
  • Doe het mengsel in een cornetje/spuitzakje, knip er een klein puntje af en maak in een zigzag patroon strepen op de taart.
  • Bestrooi de taart met wat geroosterd amandelschaafsel. 
  • Serveer.





Comments

Post a Comment