Appel-notenbrood
Appel-notenbrood. Misschien is de naam van dit baksel ietwat misleidend, het is (naar mijn mening) namelijk niet echt een brood te noemen, het valt voor mij eerder in de categorie ‘cake’. Een héél erg lekkere cake, dat dan weer wel, maar daar waar brood nog op de ‘Schijf van Vijf’ staat zal deze ‘cake’ nooit op deze lijst verschijnen…
Maar goed, noem hem zoals je wilt en eet hem wanneer je dat wilt: als ontbijt, als snack tussendoor of bij je lunch of op al die andere momenten van de dag dat je even zin hebt in iets lekkers (lekker kopje thee en je favoriete magazine erbij en op de bank ploffen). Met elke hap is het echt heerlijk genieten. Dit ‘brood’ heeft dankzij de noten en stukjes appel een lekkere textuur en de appel zorgt tevens voor een heerlijke smeuïgheid.
De stukjes chocolade maken het feestje compleet. Tip: je hoeft voor dit ‘brood’ niet per se dezelfde noten te gebruiken als ik heb gedaan, kies gewoon wat je lekker vindt en kies je eigen favoriete combinatie (als het totale gewicht maar zo’n 100-120 gram is).
Ingrediënten
- 175 g boter
- 140 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 el aardbeienjam
- 2 eieren
- 140 g roggemeel
- 1 el bakpoeder
- 1 ½ tl kaneel
- 20 g amandelen, grofgehakt
- 20 g walnoten, grofgehakt
- 20 g hazelnoten, grofgehakt
- 20 g pecannoten, grofgehakt
- 20 g macadamianoten, grofgehakt
- 75 g pure chocolade, grofgehakt
- 2 handappels
Extra nodig
Cakeblik van 26 bij 11 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 75 minuten oven, minstens 5 uur wachten
Werkwijze
- Doe de boter samen met de basterdsuiker en aardbeienjam in een kom en klop tot het een luchtig mengsel is.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel in een andere kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
- Klop het bloemmengsel door de botermassa.
- Spatel de grofgehakte noten en chocolade door het beslag.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en hak de appels grof.
- Spatel de grofgehakte appels door het beslag.
- Dek de kom af en zet minstens 4 uur, of de hele nacht, in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170° (boven- en onderwarmte).
- Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- Schep het beslag in de voorbereide springvorm en strijk het glad.
- Bak het appel-notenbrood ongeveer 75 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (controleer na 60 minuten hoe ver je ‘brood’ is). Een in het midden erin gestoken sateprikker moet er schoon uitkomen (al mag er wat chocolade aan blijven kleven).
- Laat het appel-notenbrood ongeveer 15 minuten afkoelen in de vorm en plaats het dan op een taartrooster om helemaal koud te worden.
- Serveer.
Bron recept: Het Hummingbird Bakboek
Comments
Post a Comment