Honingcakejes
De lekkerbekken, smulpapen & taartenbakkers onder ons zal het vast niet ontgaan zijn dat twee weken geleden het ‘Festival der Zoete Verleidingen’ heeft plaatsgevonden: een festival waarbij drie dagen lang alles in het teken stond van ‘zoet’. Zoals je begrijpt was thuisblijven voor mij geen optie en dus ben ik voor één dagje afgereisd naar het mooie plaatsje Sleen, waar dit zoete uitje georganiseerd werd.
Het klinkt misschien raar om voor 1 dag van Brabant naar Drenthe af te reizen, maar het bleek (net als vorig jaar) de moeite meer dan waard te zijn. Een hele dag bij stands met bakbenodigdheden, serviezen, kookboeken, een keur aan biologische producten, thee en de allerlekkerste taarten, cupcakes & brownies rondneuzen: voor mij is dit werkelijk de hemel op aarde.
Eén van de eetbare producten die ik die dag gekocht heb is een potje biologische Nederlandse fruithoning van ‘Het Kwekerijtje De Kwakel’ uit Klazienaveen. Toevallig had ik die ochtend in de krant een stukje gelezen over bijen & honing, waarbij werd aangeraden Nederlandse biologische honing te kopen. Bij het maken van de meeste supermarkthoning (afkomstig uit Oost-Europa, Argentinië en Mexico) schijnt er namelijk niet zo zorgvuldig omgesprongen te worden met antibiotica en chemische middelen. En hoewel ik eigenlijk altijd al Nederlandse honing koop, was ik dankzij het krantenartikel deze keer extra content met mijn potje vloeibaar goud. Nog voordat ik het festivalterrein verlaten had, wist ik al wat ik met deze zoete lekkernij zou gaan maken: honingcakejes. Heerlijke simpele cakejes met (natuurlijk) een verrukkelijke honingsmaak. Gewoon onweerstaanbaar lekker.
Tip: er bestaan enorm veel verschillende soorten honing. Deze verschillen vind je o.a. terug in kleur, dikte & smaak (bijvoorbeeld sterk of zacht). Ik heb deze cakejes inmiddels 2 keer gemaakt, 1 maal met fruithoning en 1 maal met bloemenhoning, allebei erg lekker maar er was wel duidelijk verschil merkbaar. De fruithoning was dunner dan de bloemenhoning, waardoor bijvoorbeeld de eiwitten minder stevig werden. Zie de hoeveelheden honing in dit recept dan ook meer als een soort advies en probeer zelf uit wat met jouw soort honing het beste werkt.
Ingrediënten
- 125 g boter, zacht
- 250 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 7 el honing
- 2 eieren (L)
- 190 g bloem, gezeefd
- 1 tl bakpoeder, gezeefd
- 100 ml melk
- 2 eiwitten (L)
- ¼ tl zout
- ¼ tl wijnsteenzuur
gele of gouden decoratiesuiker (optioneel)
Extra nodig
2 cupcake bakblikken, ca. 15 papieren cupcakevormpjes, spuitzak, rond spuitmondje
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 25 minuten oven, 30 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Plaats de papieren cupcakevormpjes in de holtes van de cupcakebakblikken.
- Doe de zachte boter, 150 g fijne kristalsuiker, vanille-extract en 4 eetlepels honing in een kom en mix dit tot een licht en romig mengsel.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop door tot alles goed vermengd is.
- Voeg de bloem, het bakpoeder en de melk toe en klop kort tot alles net vermengd is.
- Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cakejes ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Test of de cakejes gaar zijn met een caketester.
- Laat de cakejes 5-10 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een rooster om helemaal koud te worden.
- Doe de eiwitten, 3 eetlepels honing, 100 g fijne kristalsuiker, het zout en het wijnsteenzuur in een vuurvaste kom.
- Klop deze ingrediënten au bain-marie met een elektrische handmixer tot zich pieken beginnen te vormen. Dit kost ongeveer 8 minuten, dus wees geduldig.
- Haal de kom van de pan, zet hem op een koud werkvlak en blijf kloppen tot het schuim afgekoeld is.
- Schep het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit het op de cakejes.
- Strooi eventueel nog wat gele of gouden decoratiesuiker over het schuim.
Reacties
Een reactie posten