Boterkoek met amandelspijs

Boterkoek met amandelspijs
 

Het einde van de maand is weer in zicht (wat vliegt die tijd toch snel) en dus is het wederom tijd voor de foodblogswap. Deze maand kreeg ik het blog Foodaholic van de zussen Jolanda & Daniëlle toegewezen. Wat heerlijk lijkt me dat, om samen met je zus je gezamenlijke passie (in dit geval eten) te kunnen delen en er over te kunnen bloggen. Het plezier spat dan ook van hun site af. Extra blij word ik van hun mededeling dat ze alles maken zonder kant-en-klare pakjes en zakjes omdat het zoveel lekkerder is om het zelf te maken: bloggers naar mijn hart.

De keuze voor het recept was niet zo moeilijk, het maken van een boterkoek stond namelijk al tijden hoog bovenaan mijn to-do lijstje. Het is niet zo dat ik in mijn leven heel vaak boterkoek gegeten heb (het aantal keren is denk ik op 1 hand te tellen), maar zo’n oer Hollandse klassieker verdient gewoon een plaatsje op mijn blog.

Ik heb er natuurlijk wel een twist aangegeven: de plak boterkoek is nu gevuld met een laag heerlijke amandelspijs. Het recept is heel eenvoudig en je hebt deze koek dan ook in een handomdraai gemaakt. Al tijdens het bakken weet je dat het echt een verrukkelijke traktatie gaat worden: de geur alleen al is om van te smullen. Het resultaat: onder het glanzende goudbruine vernisje gaat een boterkoek schuil die vol & romig van smaak is, die niet te vast maar ook niet te kruimelig is en die elke zoete tand weet te behagen. Overheerlijk! Serveer de koek wel in kleine stukjes, want hij is heel erg machtig.

Tip: luchtdicht verpakt is de boterkoek nog een aantal dagen houdbaar. De dag na het bakken smaakt de koek het lekkerst ~ het is ook erg lekker om in plaats van witte basterdsuiker lichtbruine (gele) te gebruiken ~ de garneeramandelen kun je eventueel vervangen door amandelschaafsel. Strooi het schaafsel dan uit over de koek ~ wanneer je een gewone boterkoek (dus zonder amandelspijs) wilt maken, kun je voor extra smaak een zakje vanillesuiker of wat citroenrasp toevoegen.


Ingrediënten

  • 200 g witte basterdsuiker
  • 200 g roomboter
  • 200 g amandelspijs
  • 250 g bloem, gezeefd
  • 2 eieren (L)
  • snufje zout
  • garneeramandelen

Extra nodig
Springvorm (of boterkoekvorm) van 24 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 30 minuten oven, 60 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier (bij gebruik van een boterkoekvorm is het bakpapier niet nodig).
  • Klop 1 ei los. Meng de helft van het losgeklopte ei door het amandelspijs en zet de andere helft apart.
  • Mix de roomboter en de basterdsuiker in een kom tot een luchtig mengsel.
  • Voeg 1 ei en een snufje zout toe en klop goed door.
  • Voeg als laatste de bloem toe en meng dit goed door het deeg heen.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke helften.
  • Druk één helft uit in de springvorm.
  • Spreid het amandelspijs uit over de deegbodem.
  • Dek het amandelspijs af met het overige deeg en maak mooi glad (dit gaat goed met de bolle kant van een lepel).
  • Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het losgeklopte ei en druk de amandelen erin.
  • Bestrijk de boterkoek nogmaals met het ei en maak met een vork een motief in de koek.
  • Bak de boterkoek in ca. 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koek helemaal afkoelen in de vorm en snijd hem in punten. 



Reacties