Soesjes
De allereerste soesjes die ik ooit gegeten heb, waren van die kleffe diepvriessoesjes uit de supermarkt (met zo’n rare bijsmaak en gevuld met chemische slagroom). Omdat ze op bijna elk feestje uitgedeeld werden, dacht ik voor lange tijd dat soesjes zo hoorden te smaken... totdat ik de soesjes van de plaatselijke bakker proefde. Hemels.
De smaak van verse soesjes is naar mijn mening niet te overtreffen (maar ik moet eerlijk toegeven dat de kwaliteit van diepvriessoesjes inmiddels wel flink is verbeterd). Het soezendeeg van een vers soesje is heerlijk licht en luchtig, met een knapperige maar toch zachte korst. En wanneer je ze zelf maakt, kun je de holte in het midden vullen met verschillende zoete en hartige lekkernijen naar keuze.
Slagroom en banketbakkersroom zijn als vulling enorm populair, maar ik heb deze keer de bolletjes gevuld met een verrukkelijke chocolademousse, een kokoscrème en slagroom met verse aardbeien. Het maken van soezendeeg is trouwens helemaal niet zo heel moeilijk, maar houd er wel rekening mee dat je (rechter)arm een goede workout krijgt.
Tip: wanneer je chocoladesoesjes wilt maken, voeg dan 30 g cacaopoeder toe aan de bloem. Zorg ervoor dat de bloem en cacaopoeder goed gemengd zijn: zeef het mengsel hiervoor een aantal keer. De soesjes moeten van binnen goed gaar en niet meer vochtig zijn. Als ze toch nog vochtig zijn, laat ze dan nog wat langer drogen in de uitgeschakelde oven. Bewaar gevulde soesjes tot aan het serveren in de koelkast en eet de soesjes op de dag dat je ze maakt.
Ingrediënten
- 100 ml volle melk
- 100 ml water
- 100 g boter
- 100 g bloem, gezeefd
- 4 eieren (M)
- snufje zout
Extra nodig
Spuitzak met een rond spuitmondje, een ingevette en met bloem bestoven bakplaat
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 20 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).
- Breng de melk, het water, de boter en een snufje zout in een pan aan de kook.
- Neem de pan van het vuur als de boter gesmolten is en het water kookt.
- Meng er in één keer de bloem onder en roer stevig met een spatel tot een homogene massa.
- Zet de pan terug op een laag vuur en blijf voortdurend roeren met de spatel tot de massa gaar is en een bal vormt die loskomt van de randen van de pan. Dit duurt ongeveer een minuut of twee.
- Neem de pan van het vuur en roer de eieren er één voor één door tot er een glad beslag ontstaat. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
- Vul de spuitzak met het deeg en spuit doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede op de ingevette en met bloem bestoven bakplaat. Zorg ervoor dat de doppen een eindje uit elkaar liggen.
- Druk de puntjes op elk deeghoopje aan met een natte vinger.
- Bak de soesjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Vul de soesjes met een vulling naar keuze. Maak voordat je de soesjes gaat vullen een gaatje in het midden van de onderkant van elk soesje. Vul een spuitzak met een rond spuitmondje met de vulling en duw het spuitmondje in het soesje. Knijp in de spuitzak. Doe dat tot de soes opzwelt en de vulling net uit het gaatje begint te lopen. Veeg de onderkant van het soesje even af.
Chocolademousse Ingrediënten
100 g boter
250 g pure chocolade
6 eiwitten
4 eierdooiers
40 g fijne kristalsuiker
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten
Werkwijze
- Snijd de boter in blokjes en hak de chocolade grof.
- Smelt de boter en de chocolade au bain-marie. Haal de pan van het vuur zodra alles gesmolten is.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
- Doe de eierdooiers in een kom en klop er een derde van het chocolademengsel door. Klop er vervolgens de rest van de chocolade door.
- Roer nu eerst een flinke klodder eiwit door het chocolademengsel (zo maak je het chocolademengsel los) en spatel vervolgens luchtig de rest van de eiwitten erdoor. Hanteer de spatel niet te ruig, anders blijft de mousse niet mooi luchtig.
- Je kunt stoppen wanneer je geen witte sporen van eiwit meer ziet en alles een mooi homogeen, egaal bruin mengsel is geworden.
- Schep alles in een schone kom en laat het in minstens 2 uur in de koelkast stevig worden.
Kokoscrème Ingrediënten
- 7 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 250 ml kokosmelk
- 60 g suiker
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, minstens 3 uur wachten
Werkwijze
- Week de gelatine ongeveer 5-10 minuten in ruim koud water.
- Giet de slagroom in een kleine pan. Breng hem aan de kook en neem de pan dan van het vuur. Laat de slagroom iets afkoelen.
- Knijp de gelatine goed uit en doe hem in de pan met slagroom.
- Roer tot de gelatine is opgelost. Klop er dan de suiker door.
- Giet er de kokosmelk bij en klop nog een keer goed door.
- Giet het mengsel over in een kom, dek deze af met huishoudfolie en zet het mengsel in de koelkast tot het stevig is.
- Nadat je de soesjes gevuld hebt kun je ze ook nog in bijvoorbeeld gesmolten chocolade, gekleurd glazuur of karamel dopen. Voor de kokossoesjes heb ik de soesjes eerst in een kommetje verdunde icing gedoopt en daarna bestrooid met geraspte kokos.
Icing Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 450 g poedersuiker
- 1 tl citroensap
Tijd (ongeveer)
ca. 5 minuten bereiding
Werkwijze
- Doe de eiwitten met het citroensap in een grote schone, vetvrije kom en voeg een klein deel van de poedersuiker toe.
- Gebruik de deeghaken van je mixer en begin met mixen op middelhoge snelheid.
- Voeg steeds beetje bij beetje poedersuiker toe, totdat er kleine stijve pieken ontstaan.
- Voeg beetje bij beetje enkele druppels water toe. De icing wordt nu dunner naarmate je meer water toevoegt.
- Blijf steeds tussendoor mixen totdat de icing de gewenste dikte heeft en glad is.
- Wil je de icing kleuren, dan verdeel je de icing in verschillende bakjes waarna je aan de icing levensmiddelen kleurstof toevoegt.
I'm impressed, wat een fantastisch blog is dit! Leuke recepten, geweldige foto's en goede beschrijvingen: deze sla ik op onder mijn favorieten.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Gea, leuk om te horen!
VerwijderenGroetjes Tessa