Banoffeecakejes

Banoffeecakejes
 
 

De naam van deze cakejes is misschien ietwat misleidend. In plaats van banoffeecakejes zijn het eigenlijk meer bananencakejes met een hele lekkere custard-topping. Deze custard wordt door de auteurs van The Hummingbird Bakery. Cake Days ‘karamelcustard’ genoemd. En hoewel er in de custard absoluut een vleugje karamel (of in mijn geval dulce de leche) te ontwaren is, is dit voor mij niet genoeg om de cakejes banoffeecakejes te noemen.

Maar of het nu echte banoffeecakejes zijn of niet, ik kan je van harte aanbevelen om ze te maken want ze smaken werkelijk fantastisch. De smeuïge cakejes hebben een verrukkelijke bananensmaak, de zoete (maar niet té zoete) custard is een perfecte topping en als extra verwennerij zijn ze versierd met wat chocoladeschaafsel. Ik ben er echt dol op en mijn proefpanel trouwens ook.

Tip: voor in de cakejes heb je twee geprakte bananen nodig. Volgens Wikipedia weegt een gemiddelde banaan 150 g, dus ik heb dan ook 300 g banaan gebruikt (maar voel je vrij om meer of minder te gebruiken). De cakejes zijn ook lekker als je ze in het midden een klein beetje uitholt en ze vult met een klodder dulce de leche.

 

Ingrediënten

  • 80 g zachte boter
  • 380 g fijne kristalsuiker
  • 270 g bloem, gezeefd
  • 30 g maizena, gezeefd
  • 1 el bakpoeder, gezeefd
  • ¼ tl zout
  • 740 ml volle melk
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • 2 eieren (L)
  • 5 eidooiers (L)
  • 3 rijpe bananen
  • 125 g dulce de leche of karamelsaus
  • 175 ml slagroom
  • chocoladeschaafsel

Extra nodig
Twee cupcake bakblikken voor 12 cupcakes, 20-24 papieren cupcakevormpjes, spuitzak met rond spuitmondje, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 25 minuten oven, 60 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte).
  • Klop de boter, 280 g fijne kristalsuiker, 240 g bloem, het bakpoeder en het zout in een kom op lage snelheid door elkaar tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en een kruimelig mengsel vormen.
  • Klop 240 ml volle melk, 1 tl vanille-extract en 2 eieren met een garde in een kom door elkaar.
  • Voeg driekwart van dit melkmengsel toe aan de droge ingrediënten en meng alles op lage snelheid.
  • Voeg de rest van het melkmengsel toe en klop het beslag op matige snelheid glad.
  • Pel twee bananen, prak ze fijn en roer ze door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en vul ze voor twee derde.
  • Bak de cakejes ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn en terugveren als je ze zachtjes indrukt.
  • Laat de cakejes even in de bakvorm zitten en laat ze dan volledig afkoelen op een rooster.


  • Maak tijdens het bakken van de cakejes de custard.
  • Doe 500 ml volle melk en ½ tl vanille-extract in een pan en breng de melk aan de kook.
  • Klop in een aparte kom de eidooiers, 100 g fijne kristalsuiker, 30 g bloem en 30 g maizena tot een pasta. Voeg 1 eetlepel van de warme melk toe als de pasta te dik is.
  • Roer een flinke scheut van de hete melk door de pasta en doe het mengsel dan in de pan met melk.
  • Breng het al kloppend aan de kook en laat de custard 1 minuut koken. Haal de pan van het vuur en roer de dulce de leche of karamel erdoor.
  • Giet de dulce de leche-custard op een bakplaat of ondiepe schaal, dek hem af met huishoudfolie en laat hem volledig koud worden.


  • Doe de koude dulce de leche-custard in een grote kom en klop hem los met een pollepel.
  • Klop in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken en schep hem dan door de dulce de leche-custard.
  • Snijd een banaan in dunne plakjes en leg op elk cakeje een paar plakjes banaan.
  • Vul een spuitzak met de dulce de leche-custard en spuit deze op de cakejes. Strooi er ten slotte wat chocoladeschaafsel over.

 

Reacties