Aardbeienvlaai

Aardbeienvlaai
 
 

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan zomerkoninkjes. En dan niet die supermarktvariant, maar vers geplukt van het land: zoet, sappig en geurig. Deze verleidelijke bloedrode en bloedmooie vruchten zijn onweerstaanbaar.

Ik denk dat ik niet de enige ben die wel eens droomt van aardbeien met slagroom, een heerlijke aardbeiensorbet of natuurlijk een verrukkelijke aardbeienvlaai. Zodra de zon begint te schijnen, ontwaakt mijn verlangen om er heerlijk van te kunnen snoepen. En of ze nu Gariguette, Elsanta, Korona, Mara des bois, Ciflorette of Cirafine heetten: ze zijn allemaal lekker. En een lekkere aardbei is onvergetelijk.

De vlaai die ik met deze zoete vruchten gemaakt heb is overheerlijk en haalt echt de zon in huis. Mij mag je er op elk willekeurig moment van de dag een stuk van geven. 

Tip: gebruik wel de beste kwaliteit aardbeien die je kunt vinden, hiermee valt of staat het resultaat.


Ingrediënten

  • 600 ml melk
  • 11 g gedroogde gist
  • snufje zout
  • 200 g bloem + 3 el
  • 30 g boter
  • 200 g kristalsuiker + 7 el
  • 5 eidooiers (L)
  • 2 vanillestokjes
  • 750-1000 g aardbeien
  • 1 blaadje gelatine (1,7 g)
  • een halve limoen
  • 70 g aardbeienjam
  • 80 ml water
  • 500 ml slagroom
  • witte chocoladeschilfers, optioneel

Extra nodig
Vlaaivorm (of springvorm) van 22 cm doorsnede, spuitzak met gekartelde spuitmond, theedoek
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 20 minuten oven, 90 minuten wachten

Werkwijze

  • Maak 100 ml melk lauw (absoluut niet te warm/heet) en los de gist erin op.
  • Doe het zout onder in een grote kom en zeef de bloem erboven.
  • Maak een kuiltje in de bloem en voeg 30 g boter, 2 eetlepels kristalsuiker en 1 eidooier toe.
  • Schenk het gist/melk-mengsel erbij.
  • Kneed het geheel met de hand tot een glad, soepel en luchtig deeg.
  • Kneed het deeg dan nog even goed door op een werkblad. Plakt het deeg erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe.
  • Leg het deeg in een kom en bedek deze met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plaats ongeveer een uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.


  • Verwarm de oven voor op 190 ºC (boven- en onderwarmte). Halveer de vanillestokjes in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng 500 ml melk met 75 g kristalsuiker en het vanillemerg aan de kook.
  • Roer de eierdooiers met 3 el bloem en 75 g kristalsuiker door elkaar. Voeg al roerende een flinke scheut melk toe aan de eierdooiers en roer even goed door.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat de banketbakkersroom circa 2 minuten doorkoken.


  • Vet de vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm met het deeg er prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Vul de vorm met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar.
  • Haal de bodem uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen.


  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Halveer de aardbeien en leg ze met de bolle kant naar boven dakpansgewijs op de banketbakkersroom. Als je hele kleine aardbeien gebruikt dan hoef je deze niet te halveren.


  • Week de gelatine minstens 30 minuten in ruim koud water.
  • Halveer de limoen en pers het sap eruit.
  • Breng het water, 50 g suiker en het limoensap aan de kook tot de suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur, en voeg de goed uitgeknepen gelatine op. Voeg de jam toe en roer goed door.
  • Als er veel aardbeienstukjes in de pan zitten, zeef het mengsel dan een keer.
  • Laat de gelei afkoelen tot 40 ºC en bestrijk de aardbeien ermee. Pas op dat je niet teveel gelei-vocht gebruikt. De gelei die niet op de aardbeien zit zal namelijk naar de bodem van de taart lopen en deze vochtig maken.


  • Klop de slagroom met 5 el suiker stijf. Schep in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit rozetten slagroom op de taart.
  • Bestrooi de slagroom eventueel met wat witte chocoladeschilfers.

 






Bron recept: Rudolph's Bakery

Reacties