Mini mojitocakejes

Mini mojitocakejes
 
  
Tijdens een zwoele zomeravond een verfrissende mojito drinken en in alle rust genieten van de smaak van verse munt, limoen en witte rum zal voor velen een klein geluk zijn. Nu de zomer eindelijk echt is gekomen zullen er veel mensen zijn die snakken naar deze op en top zomerse cocktail.

Met dit recept worden een aantal ingrediënten uit de klassieke mojito samengevoegd in een heerlijk fris cupcakeje. Of deze mojitocakejes ook echt smaken als een mojito-cocktail in cupcake vorm zou ik niet durven zeggen, want ik heb deze cocktail nog nooit gedronken (maar ik ben inmiddels wel heel nieuwsgierig geworden). Deze cakejes smaken in ieder geval ge-wel-dig! Ze zijn zacht en vochtig en geuren heerlijk. Het glazuur maakt ze helemaal af.

De smaak van rum is trouwens wel waarneembaar, maar niet overweldigend: naar mijn mening perfect voor dit cakeje. De cakejes zien er helemaal fantastisch uit met wat vers geraspte limoenschil of een schijfje limoen. De inspiratie voor deze zomerse verleiding haalde ik uit het boek The Hummingbird Bakery. Cake Days.


Ingrediënten
  • 100 ml witte rum + 4tl
  • 170 g fijne kristalsuiker + 2 el
  • 120 g zachte boter
  • 120 g bloem
  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl geraspte limoenschil + ¼ tl
  • 1 tl geraspte citroenschil + ¼ tl
  • 1 el fijngehakte verse munt
  • 1 ei (L)
  • 120 ml volle melk + 4tl
  • ½ tl vanille-extract
  • 250 g poedersuiker
  • geraspte limoenschil of fijngehakte munt, voor garnering (ongeveer 2 tl)
Extra nodig
(twee) minicupcakebakvorm(en) met 24 holtes, 30 papieren mini cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 15-18 minuten oven, 45 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Plaats in de holtes van de bakvorm goed passende papieren vormpjes.
  • Breng 100 ml witte rum met 30 g fijne kristalsuiker in een kleine pan aan de kook. Laat de rum tot de helft inkoken en zet hem apart.
  • Klop 40 g zachte boter, de bloem, 140 g fijne kristalsuiker, het zout, het bakpoeder, 1 tl limoenrasp, 1 tl citroenrasp en 1 el fijngehakte verse munt op lage snelheid door elkaar tot zich een kruimelig mengsel vormt.
  • Klop het ei, het vanille-extract en 120 ml volle melk met een garde in een maatbeker door elkaar en klop dit mengsel dan op lage snelheid door het bloem-botermengsel. Meng alles goed en schraap af en toe de zijkanten van de kom schoon.
  • Schep het beslag in de vormpjes en vul ze voor twee-derde.
  • Bak de cakejes 15-18 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin aan de randjes zijn en veerkrachtig aanvoelen.
  • Schep ½ theelepel van de ingekookte rum over elk nog warm cakeje en laat de cakejes dan volledig afkoelen op een rooster voordat je het glazuur aanbrengt.

  • Klop 80 g zachte boter, de poedersuiker ¼ tl limoenrasp en ¼ tl citroenrasp op lage snelheid tot een korrelig mengsel.
  • Meng 4 tl volle melk met 4 tl witte rum en klop dit mengsel op lage snelheid door het boter-suikermengsel.
  • Als alle melk is opgenomen, klop je het glazuur op hoge snelheid zacht en romig.
  • Verdeel het glazuur over de cakejes en strijk het glad met een paletmes.
  • Doe 2 el fijne kristalsuiker in een kleine kom en voeg 2 theelepels geraspte limoenschil of gehakte munt toe en schep alles door elkaar. Bestrooi het glazuur met de suiker.

 

 

Reacties