Kersen-cheesecake

Kersen-cheesecake

 

Een paar weken geleden, op dinsdag 23 april, was het in Amerika ‘National Cherry Cheesecake Day’. Ik vind het jammer dat deze feestelijke dag hier in Nederland niet gevierd wordt: de kersen-cheesecake is namelijk goddelijk, één hap en je bent verloren. Dus ik vind het helemaal niet vreemd dat de Amerikanen aan deze zoete verleiding een feestdag gewijd hebben. De cheesecake smaakt niet alleen verrukkelijk, maar hij is ook echt perfect als afsluiting van een zomers etentje: het is een superdessert.

Nu is het kersenseizoen nog niet officieel geopend, maar dat heeft mij er niet van weerhouden deze cheesecake te maken. Ik heb gewoon een pot met kersen op sap gebruikt. Maar mochten de kersen in het seizoen zijn, gebruik dan zeker verse exemplaren voor de taart. Laat je in ieder geval niet verleiden een blik vlaaifruit met de smaak kersen open te trekken. Het recept voor deze zomerse heerlijkheid vond ik in het geweldige boek Delicious. Hét Bakboek!.

Tip: wanneer je een pot kersen op sap gebruikt, kun je het rode bessensap uit de ingrediëntenlijst vervangen door het kersensap uit de pot.


Ingrediënten

  • 125 g cruesli
  • 125 g maria biscuits
  • 150 g zachte boter
  • 400 g roomkaas
  • 3 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 tl citroensap
  • 500 g kersen, gewassen, steeltjes eraf
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 200 ml rode bessensap
  • 2 zakjes vanillesuiker

Extra nodig
Ingevette springvorm van 22 centimeter doorsnee, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 62 minuten oven, 3 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Maal de cruesli en koekjes in de keukenmachine fijn.
  • Meng er met je handen de zachte boter door. Druk dit mengsel uit op de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan tot het een gladde, stevige bodem is. Zorg ervoor dat het overal even dik is.
  • Bak de taartbodem 12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Haal de taartbodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 150°C.
  • Roer de roomkaas zacht en meng er vervolgens de eieren, de crème fraîche, de kristalsuiker en het citroensap door. Klop alles tot een glad beslag en schenk dit op de bodem.
  • Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 50 minuten gaar.
  • Laat de taart in de vorm een uur afkoelen op kamertemperatuur.
  • Ontpit ondertussen de kersen en vang vrijkomend sap in een kom apart op. Leg de kersen op de afgekoelde taart.
  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  • Breng in een steelpan het bessensap en opgevangen kersensap met de vanillesuiker aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en laat het hete mengsel al roerende iets afkoelen.
  • Los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de warme vloeistof. Laat nog iets afkoelen.
  • Schenk de gelei over de kersen en zet de taart in de koelkast tot deze helemaal is afgekoeld.

 

 

Comments