Bitterkoekjespudding

Bitterkoekjespudding

 

Ik ben echt dol op bitterkoekjes. Zet een zak met deze kleine heerlijkheden voor mijn neus en het kost mij (waarschijnlijk) geen enkele moeite om deze helemaal leeg te eten. En aangezien ik ook dol ben op toetjes & puddingen, zal het geen verassing zijn dat de bitterkoekjespudding één van mijn favoriete desserts is.

Natuurlijk gaat er niets boven een zelfgemaakte bitterkoekjespudding. Mijn moeder wilde deze vroeger nog wel eens maken, maar daar komt ze tegenwoordig niet meer aan toe. Tijd dus om het stokje over te nemen en zelf aan de slag te gaan. En het resultaat mag er zijn: een heerlijk luchtige pudding die erin gaat als zoete koek en die helemaal niet moeilijk is om zelf te maken. Het kost alleen wel even wat tijd om de pudding op te laten stijven.

In het recept heb ik staan dat je de pudding minimaal 2 uur en liever een halve dag moet laten staan in de koelkast: maar eigenlijk is hij nog lekkerder als je hem een dag van tevoren klaarmaakt. Let er wel op dat er alcohol in verwerkt zit, dit maakt dit dessert alleen voor (niet zwangere) volwassenen geschikt. Het recept voor deze klassieker onder de puddingen komt van Rudolph van Veen, uit zijn programma Rudolph’s Bakery (24Kitchen).


Ingrediënten

  • 200 g bitterkoekjes + extra voor garnering
  • 100 ml amandellikeur
  • 5 blaadjes gelatine (8,33 gram)
  • 1 vanillestokje
  • 50 g amandelspijs
  • 500 ml volle melk
  • 3 eidooiers
  • 500 ml slagroom
  • 75 g suiker + extra voor garnering
Extra nodig
spuitzak met gekarteld spuitmondje, puddingvorm
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, minstens 120 minuten wachten

Werkwijze

  • Snijd de bitterkoekjes klein en laat ze weken in de amandellikeur.
  • Week de gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Roer de eidooiers los met een beetje van de koude melk.
  • Doe de resterende melk, het vanillemerg en de twee halve vanillestokjes in een pan en brokkel er de amandelspijs boven. Breng dit aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur, verwijder de vanillestokjes en schenk al roerende een beetje melk bij de eierdooiers. Roer vervolgens goed door. Giet dit eiermengsel bij de vanillemelk.
  • Zet de pan terug op het vuur en roer de vanillemelk rustig door op laag vuur, totdat het mengsel is gebonden. Laat de vanillemelk niet koken.
  • Haal de pan weer van het vuur, knijp de gelatine goed uit en los deze op in de warme vanillemelk.
  • Laat het mengsel afkoelen tot het lobbig begint te worden.
  • Laat de bitterkoekjes uitlekken.
  • Klop 300 ml room met 75 suiker tot yoghurt dikte, dus niet stijf.
  • Spatel de room voorzichtig en rustig door de lobbige vanillemelk en spatel er vervolgens de geweekte bitterkoekjes door.
  • Schep de pudding in een puddingvorm en laat hem minstens twee uur, maar liever een halve dag, opstijven in de koelkast.
  • Klop 200 ml slagroom stijf en zoet de slagroom tijdens het kloppen naar eigen smaak met suiker.
  • Schep de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmond en garneer de taart naar wens met de slagroom en (gebroken) bitterkoekjes (of amaretti).

 

Comments