zondag 23 juli 2017

Frambozen semifreddo met amarettini

Frambozen semifreddo met amarettini
Druk. Druk. Druk. Nee, er is niets mis met een vol leven, maar er zijn van die momenten dat het voor mij wel even iets minder mag. Even een keer niet ploeterend de dag door, achter de feiten aan rennen, geen en-en-en. Ik wil weer eens voldoende rust vinden om recreatief te lezen, de tijd vinden om vrienden te zien, te sporten, geen rusteloze nachten en even niet meer het gevoel hebben tekort te schieten. Ik wil gewoon weer eens uren in de keuken staan, gewoon omdat het kan. 

Tot die tijd zijn er gelukkig meer dan genoeg recepten die een plekje weten te vinden in mijn volle agenda. Zoals deze frambozen semifreddo met amarettini. Ja, natuurlijk is een bak ijs uit het vriesvak van de supermarkt te trekken sneller, maar het gelukzalige gevoel dat ik ervaar wanneer ik iets zelf maak wil ik mezelf niet onthouden. 

En het maken van deze semifreddo is werkelijk een fluitje van een cent. Het resultaat? Verrukkelijk. De semifreddo is zacht, vol van smaak en romig, de frambozen zorgen voor een heerlijke zoete frisheid en de amarettini koekjes voor een fijne textuur. Elke hap smelt op je tong. Het is een ideaal dessert om de zomer mee te vieren. 

Tip: vergeet niet de semifreddo tijdig uit de vriezer te halen ~ wanneer je deze semifreddo voor kinderen maakt, dan kun je de amaretto door frambozensiroop vervangen 


Ingrediënten
  • 400 g frambozen
  • 3 el amaretto
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei 
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 150 ml slagroom
  • 45 g amarettini koekjes
Extra nodig
cakevorm met 1 liter inhoud, huishoudfolie, staafmixer, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten


  • Bekleed de binnenzijde van de cakevorm zo strak mogelijk met huishoudfolie. Laat de folie ruim over de rand hangen. 
  • Pureer 300 g frambozen met de staafmixer.
  • Hang een fijne zeef boven een kom en schenk de frambozenpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
  • Meng de amaretto door de puree. 
  • Klop 75 g fijne kristalsuiker met het ei en de twee eidooiers in een hittebestendige kom au bain-marie tot een dik en romig mengsel. 
  • Neem de kom van de pan en klop nog 2 minuten door, tot het mengsel is afgekoeld. 
  • Klop de slagroom dik lobbig. 
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel eerst de frambozenpuree door het eimengsel, daarna de slagroom en vervolgens de eiwitten. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. 
  • Spatel 100 g frambozen en de amarettini koekjes door het mengsel.
  • Giet dit mengsel in de cakevorm. Dek af met de overhangende huishoudfolie.
  • Plaats de semifreddo minstens 6 uur in de vriezer.
  • Haal de semifreddo ca. 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. 
  • Stort hem op een bord/snijplank, verwijder de folie en snijd de semifreddo in dikke plakken. 
  • Garneer de semifreddo eventueel met verse frambozen en amarettini koekjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen