zondag 21 juli 2013

Chocolade-Banoffeetaartjes

Chocolade-Banoffeetaartjes

Wat zou jij als laatste avondmaal willen eten? Ik weet het, dit is nogal een rare vraag, maar het is misschien wel eens interessant om hier over na te denken. Waar zou je voor gaan? 

Zelf weet ik het antwoord op deze vraag ook nog niet, maar ik weet wel dat deze chocolade-banoffeetaartjes een geweldige keuze zouden zijn. Tot voor kort wist ik nog niets van deze zoete traktatie af: van het woord ‘banoffee’ had ik zelfs nog nooit gehoord (maar het is dus een samensmelting van de woorden ‘banaan’ en ‘toffee’). 

Na de eerste hap wist ik echter meteen waarom dit taartje zo populair is: de banaan met karamel is een onweerstaanbaar lekkere combinatie. 


Het taartbodempje is heerlijk kruimelig en de topping van licht gezoete slagroom is heerlijk licht en luchtig, wat in mooi contrast staat met de zoete kleverigheid van de vulling. Echte zoetekauwen zoals ik kunnen hun hart ophalen. Het gezegde 'Eerst Napels zien en dan sterven' mag van mij best verandert worden in 'Eerst banoffeetaartjes eten en dan sterven'!

Als je je gasten wilt imponeren met een onvergetelijk lekker dessert, zonder daarvoor uren in de keuken te hoeven staan, dan zijn deze taartjes de perfecte traktatie. De inspiratie voor het maken van deze toffeetaartjes haalde ik uit het tijdschrift Delicious

Tip: je kunt de taartbodempjes en de karamel een dag van tevoren maken en ze in de koelkast bewaren. In plaats van cacaopoeder is het ook heel erg lekker om wat pure chocolade over de taartjes raspen. 

Ingrediënten
  • 250 g biscuits met stukjes chocolade (bijvoorbeeld brownie cookies)
  • 180 g roomboter
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (495 g)
  • 75 g pure chocolade, gesmolten
  • 1 el golden syrup (of keukenstroop)
  • 250 ml slagroom
  • 3 el kristalsuiker
  • 3 bananen, in plakjes
  • cacaopoeder om te bestrooien
Extra nodig
5 taartvormpjes met losse bodem van 10 centimeter doorsnee, keukenmachine
Tijd (ongeveer) 
35 minuten bereiding, 2 uur wachten

  • Verkruimel de biscuits in een keukenmachine. Smelt 80 g boter in de magnetron of in een pan op het vuur. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. 
  • Verdeel het mengsel over de taartvormpjes. Druk met je vingers of met de achterkant van een lepel de kruimels stevig aan op de bodem en tegen de randen van de vormpjes. Laat de taartbodempjes 20 minuten opstijven in de koelkast. 
  • Maak ondertussen de karamel. Doe de zoete gecondenseerde melk in een steelpannetje met de donkerbruine basterdsuiker en 100 g boter in blokjes. Verwarm dit op laag vuur totdat de boter en suiker zijn opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het 5-10 minuten koken terwijl je blijft kloppen/roeren met een garde. Blijf steeds kloppen/roeren, want anders brandt de karamel aan. 
  • De karamel is klaar als hij goed is ingedikt. Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de gesmolten chocolade en de golden syrup toe en roer alles goed door elkaar. 
  • Leg een paar plakjes banaan op elk taartbodempje en vul de taartvormpjes met het karamelmengsel. Strijk het mengsel glad met een paletmes. Het mengsel wordt vlug stevig, dus werk snel. Pas wel goed op, want de karamel is heel heet. Zet de pan met karamel eventueel nog even terug op laag vuur zodat deze weer wat vloeibaarder kan worden. 
  • Laat de taartjes minstens 1½ uur afkoelen en opstijven in de koelkast. De karamel moet echt helemaal koud zijn voordat je de taartjes verder afwerkt. 
  • Haal de taartjes uit hun vormpjes. Klop de slagroom met 3 eetlepels kristalsuiker stijf. 
  • Verdeel over elk taartje wat schijfjes banaan en schep hier wat slagroom op. Bestrooi ten slotte met wat cacaopoeder.

2 opmerkingen:

  1. Hallo.
    Ik heb deze gebakjes gemaakt en vond ze super lekker. Wel machtig maar dat mag wel zo af en toe. Ik wil je bedanken voor het delen van het recept en je hebt een super website!

    Charlie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Charlie! Leuk om te horen!
      Groetjes Tessa

      Verwijderen