Banoffee cookie cups
Afgelopen vrijdag was zo’n dag die bijna ten onder ging aan chagrijnige druilerigheid. Buiten was het grijs & nat en mijn humeur had er behoorlijk onder te lijden. Gelukkig was de remedie snel gevonden: lekker hobby’en in mijn keuken.
Met het recept voor deze banoffee cookie cups liep ik al enige tijd in mijn hoofd rond, dus dit was een mooi moment om ze eindelijk eens te gaan maken. Mijn vriend was zo lief om voor mij naar de supermarkt te gaan voor de boodschappen, en toen kon ik aan de slag in mijn happy place.
Het resultaat stelde niet teleur. De verrukkelijke kleine licht krokante koekjes zijn gevuld met een kleverige karamelsaus en daarop ligt een plakje banaan verstopt onder een flinke toef zachte & luchtige mascarpone-banaan frosting. De combinatie van karamel & banaan is echt goddelijk lekker en het maakt deze cookie cups tot een onweerstaanbaar lekkere traktatie.
Ingrediënten
- 535 g fijne kristalsuiker
- 150 ml water
- 625 ml slagroom
- 205 g boter
- 100 g lichte basterdsuiker
- 155 g patentbloem
- 50 g Zeeuwse bloem
- ¼ tl zuiveringszout
- ¼ tl bakpoeder
- zout
- 1 ei (L)
- 1 ½ tl vanille-extract
- 250 g mascarpone
- 100 g poedersuiker, gezeefd
- 4-5 rijpe bananen
- cacaopoeder
1-2 cupcakebakblikken voor mini-cupcakes (24 stuks), spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 12 minuten oven, 2 uur wachten
Werkwijze
Cookie cup deeg
- Maak de cookie cups.
- Vet het cupcakebakblik goed in met boter. Plaats in de koelkast.
- Smelt 115 g boter op laag vuur in een steelpan.
- Giet de gesmolten boter in een mengkom. Voeg, terwijl de boter nog heet is, 85 g fijne kristalsuiker en 100 g lichte basterdsuiker toe en roer door elkaar, tot het goed gemengd is. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen.
- Zeef ondertussen 155 g patentbloem, 50 g Zeeuwse bloem, ¼ tl zuiveringszout, ¼ tl bakpoeder en een snuf zout boven een andere kom. Roer deze ingrediënten met een garde door elkaar en zet apart.
- Voeg 1 ei toe aan het afgekoelde botersuikermengsel en klop dit er goed door.
- Klop er ½ tl vanille-extract doorheen.
- Voeg het bloemmengsel toe aan het botersuikermengsel en mix door elkaar, tot alles goed gemengd is. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Cookie cups bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Verdeel het deeg in (ca. 36-38) stukjes van 14 g en rol elk stukje tot een balletje.
- Leg in elke holte van het cupcakebakblik een balletje.
- Bak de cookie cups in ongeveer 12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin.
- Haal het bakblik uit de oven en druk meteen (met bijvoorbeeld de zijkant van een deegroller of een koffiecapsule) een holte in elke cookie cup.
- Laat de cookies afkoelen in het bakblik en haal ze er dan uit (met behulp van een mes gaat dit heel gemakkelijk, of draai het bakblik om en tik ze eruit).
Karamelsaus
- Maak ondertussen de karamelsaus.
- Doe 450 g fijne kristalsuiker samen met 150 ml water in een hoge/ruime (steel)pan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
- Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamelkleur heeft.
- Breng ondertussen in een ander pannetje 225 ml slagroom tegen de kook aan.
- Blus de karamel af met de warme slagroom. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door tot alle karamel is opgelost in de room en je een egale saus hebt.
- Haal de pan van het vuur en roer er 90 g boter doorheen tot deze is opgelost.
- Giet de karamelsaus in een kom en laat wat afkoelen.
- Vul elke holte van elke cookie cup tot aan de rand met karamelsaus. Als de karamelsaus te stevig is geworden, kun je deze au bain-marie (of in de magnetron) kort verwarmen tot vloeibaar.
- Snijd enkele bananen in plakjes en leg op elke cookie cup een plakje banaan.
Mascarpone-banaan frosting
- Maak de frosting.
- Doe 250 g mascarpone, 400 ml slagroom, 100 g gezeefde poedersuiker en 1 tl vanille-extract in een kom.
- Klop op lage snelheid door elkaar (ongeveer een minuut) tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Klop vervolgens op hoge snelheid door elkaar tot een stevig mengsel.
- Pel 2 bananen en pureer ze fijn (in bijv. een foodprocessor).
- Voeg de bananenpuree toe aan het mascarponemengsel. Klop op lage snelheid zo’n 20-30 seconden door elkaar, tot je een glad mengsel hebt.
Opmaken
- Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de frosting en spuit deze op de cookie cups.
- Bestuif de cookie cups met wat cacaopoeder.
- Serveer.
Comments
Post a Comment