Sneeuwballen

Sneeuwballen
 

De maand januari is al weer een week jong, maar echt winter wil het helaas maar niet worden. Hopelijk gaat Koning Winter binnenkort wel met zijn scepter zwaaien, want van dit zachte, natte en windrijke weer word ik niet vrolijk. Niet dat ik groot fan ben van extreem winterweer, maar een beetje kou en sneeuw weet ik in de wintermaanden wel te waarderen. Nu lijkt het meer op de herfst, een hele lange herfst van vier maanden achter elkaar. 

Tot het moment dat (hopelijk) de eerste sneeuwvlokjes gaan vallen probeer ik alvast in de winterse sferen te komen met deze verrukkelijke ‘sneeuwballen’. Het zijn heerlijke luchtige soezen gevuld met een romige chocolademousse en bedekt met een krokant laagje witte chocolade dat bestrooid is met wit chocolade schaafsel. Omdat ik zwanger ben heb ik de mousse zonder rauw ei gemaakt, wat deze ‘ballen’ daardoor ook geschikt maakt voor kinderen. Geniet ervan!

 

Sneeuwballen
 

Tip: je kan het soezenbeslag eventueel ook al een dag van tevoren maken. Bewaar het in een goed afgesloten spuitzak in de koelkast. 


Ingrediënten

  • 275 g melkchocolade
  • 500 ml slagroom
  • 200 ml water
  • 100 g boter
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • ¼ tl zout
  • 100 g patentbloem
  • ca. 4 eieren (M)
  • ca. 400 g witte chocolade
  • witte chocolade schaafsel

Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spatel, spuitzakken, glad rond spuitmondje van ca. 1 cm en van 1 ½ cm
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 25-35 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze

  • Begin een dag van tevoren met het recept.


Chocolademousse

  • Maak eerst de chocolademousse.
  • Hak 275 g melkchocolade fijn. Doe de stukjes chocolade in een hittebestendige kom.
  • Breng 250 ml slagroom in een steelpan aan de kook.
  • Giet de slagroom over de chocolade in de kom. Laat heel even staan om de chocolade de kans te geven te smelten.
  • Roer dan stevig door elkaar met een spatel tot het mengsel goed gemengd en glad is.
  • Giet de overige 250 ml koelkastkoude slagroom in een dun straaltje bij het chocolademengsel, terwijl je goed doorklopt met een garde.
  • Klop door tot je geen witte strepen van de room meer ziet en het mengsel egaal bruin is.
  • Dek de kom af en plaats tot de volgende dag in de koelkast.


Soezenbeslag

  • Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe 200 ml water, 100 g boter, 2 tl fijne kristalsuiker en ¼ tl zout in een pan.
  • Breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt, anders verdampt er teveel vocht.
  • Haal, wanneer het mengsel kookt, de pan van het vuur en voeg in één keer 100 g bloem toe.
  • Roer het mengsel direct door tot alle bloem is opgenomen.
  • Zet de pan terug op middelhoog vuur om het deeg te garen.
  • Blijf het mengsel goed doorroeren, zo’n 2 minuten.
  • Het mengsel zal een licht sissend geluid geven, een bal vormen, wat aanbakken op de bodem en beginnen te glimmen. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
  • Als het deeg gegaard is doe je het over in een ruime kom. Roer het nog even los. Laat een paar minuten afkoelen.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Roer na elke toevoeging goed door, tot al het ei is opgenomen en het deeg weer een geheel vormt. Voeg dan pas het volgende ei toe.
  • Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit wanneer je het op de bakplaat spuit.
  • Gebruik het vierde ei alleen als deze het deeg niet te dun maakt, je kan ook een half losgeklopt ei gebruiken.
  • Zodra het deeg glad en glanzend is, en in een V-vorm van je spatel in de mengkom loopt, is het goed.
  • Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van ca. 1-1 ½ cm en spuit hiermee bolletjes op het bakpapier. Zorg voor voldoende tussenruimte.
  • Druk de opstaande puntjes met een natte vinger plat. Dit voorkomt dat ze verbranden in de oven.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de soezen in zo’n 25-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Open de oven nooit tijdens het bakken van soezen, want dan storten ze meteen in. Pas een paar minuten voor het einde van de baktijd kan je de ovendeur kort openen, om zo de stoom die tijdens het bakken is ontstaan te laten ontsnappen.
  • De soezen moeten echt helemaal goudbruin zijn voordat je de oven uit zet, anders storten ze in tijdens het afkoelen.
  • Laat de soezen na het bakken afkoelen in de oven. Doe dit met de ovendeur op een kier (zet er bijvoorbeeld een pollepel tussen). Zo drogen de soezen verder en worden ze extra stevig.


Soezen vullen

  • Haal de chocoladeroom uit de koelkast en klop deze op tot je zachte pieken hebt.
  • Doe de mousse in een spuitzak met glad spuitmondje.
  • Maak met behulp van een mes een gaatje aan de onderkant van iedere afgekoelde soes.
  • Vul de soezen met de chocolademousse.
  • Plaats de soezen minstens 30 minuten in de koelkast.


  • Smelt ca. 400 g witte chocolade au bain-marie.
  • Bestrijk de gekoelde soezen met de gesmolten witte chocolade (of doop ze erin) en bestrooi ze met het witte chocolade schaafsel.
  • Plaats ze nog ongeveer 30 minuten in de koelkast en bewaar ze tot het serveren in de koelkast.
  • Bestrooi ze desgewenst nog met wat poedersuiker.
  • Serveer.


Reacties