Mokka roomhoorntjes

Mokka roomhoorntjes

Het schijnt dat meer dan driekwart van de vrouwen tijdens de zwangerschap eetbuien en vreemde eetgewoonten heeft. Toch heb ik (nog) geen last van deze zogenoemde ‘cravings’. Ik kan geen voedsel of snack noemen waar ik nu ineens heel erg naar verlang (of meer naar verlang dan voor mijn zwangerschap). 

Mijn vriend daarentegen smeekte mij zowat om afgelopen weekend weer een keer roomhoorntjes te maken, want daar had hij zoveel zin in. En omdat hij het nu eenmaal ook niet makkelijk heeft met zijn zwangere vriendin, besloot ik aan zijn verzoek te voldoen. 

Dat resulteerde in deze mokka roomhoorntjes: heerlijke krokante gesuikerde hoorntjes, gevuld met een romige mokkabotercrème en voorzien van een flinke toef luchtige mokkaslagroom. En ze waren zó lekker, dat ik er bijna cravings van zou krijgen.


Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 3 el espressopoeder
  • 100 g blanke hazelnoten
  • ca. 600 g bladerdeeg / 12 plakjes kant-en-klaar roomboterbladerdeeg
  • kristalsuiker (ik gebruikte mini parelsuiker)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 125 g fijne kristalsuiker + extra
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 g boter
  • mokkaboontjes (optioneel)

Extra nodig
12 roomhoornpennen, bakplaat, bakpapier, spuitzakken, gekarteld spuitmondje, foodprocessor, keukenkwast
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 28 minuten oven, minstens 6 uur wachten

Werkwijze

Mokkaslagroom

  • Doe 250 ml slagroom in een steelpan en breng deze op laag vuur tegen de kook aan.
  • Als de room kookt, voeg dan 1 ½ el espressopoeder toe. Roer goed door elkaar tot het poeder volledig is opgenomen.
  • Giet de room over in een kom. Laat de room afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Plaats de kom vervolgens voor enkele uren in de koelkast om de room helemaal koud te laten worden.


Geroosterde hazelnoten

  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verspreid de hazelnoten over de bakplaat. Let op dat de noten op één laag liggen, en dus niet op elkaar.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat de noten 8-10 minuten roosteren, of tot ze mooi bruin gekleurd zijn.
  • Als de noten klaar zijn, haal de bakplaat uit de oven en laat de noten afkoelen in een schaal (niet op de bakplaat!).


Hoorntjes

  • Maak zelf bladerdeeg of gebruik kant-en-klaar bladerdeeg. Laat het kant-en-klare bladerdeeg ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet de roomhoornpennen in met wat boter. Leg apart.
  • Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 bij 36 cm met een dikte van ongeveer 2,5 mm. Snijd met een scherp mes 12 repen van 3 bij 35 cm.
  • Wanneer je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt: leg vier plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een langwerpige plak van 35 cm lang en snijd deze in banen van 3 centimeter breed.
  • Rol elke deegreep op een roomhoornpen en begin op een halve centimeter van de punt. Rol de deeglap zo op dat er steeds een overlap van 1 – 1 ½ centimeter is.
  • Bestrijk het deeg met een beetje water.
  • Dip de hoorntjes in de suiker.
  • Leg de hoorntjes met de deegnaad naar onderen op de met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte.
  • Bak de hoorntjes ongeveer 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Haal ze uit de oven en verwijder de roomhoornpennen (pas op voor je vingers, ze zijn heet).
  • Plaats de bakplaat met de hoorntjes terug in de oven en bak ze nog ca. 8 minuten in de oven, zodat ook de binnenkant goed kan garen en ze goed uitharden.
  • Haal de hoorntjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.


Botercrème

  • Los 1 ½ el espressopoeder met 1 el bruine basterdsuiker op in 2 el kokend water. Roer goed door elkaar. Zet dit mokka-extract apart en laat afkoelen.
  • Maal de geroosterde hazelnoten en 50 g fijne kristalsuiker in een foodprocessor tot een pasta. Zet apart.
  • Klop 1 ei, 1 eidooier, 75 g fijne kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker in een hittebestendige kom los. Klop het eimengsel au bain-marie tot een luchtige romige crème, die als een dik lint van de garde loopt.
  • Zet de kom in een bak met ijskoud water en klop het eimengsel tot het koud is.
  • Roer in een andere kom 250 g boter op kamertemperatuur zacht.
  • Meng het eimengsel beetje voor beetje door het botermengsel. Roer de crème eerst glad voor er weer een deel eimengsel aan toegevoegd wordt.
  • Klop 2 el mokka-extract druppelsgewijs door de crème. Klop er vervolgens 100 g van de hazelnootpasta door.


Opmaken

  • Vul een spuitzak met de botercrème en vul de hoorntjes met de crème. Steek de spuitzak diep in de hoorntjes, zodat je ook de punt goed vult.
  • Doe de mokkaslagroom in een kom en voeg naar smaak suiker toe. Klop de slagroom stijf.
  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de slagroom en spuit op elk hoorntje een toef room.
  • Versier de hoorntjes naar wens (met bijvoorbeeld mokkaboontjes).
  • Serveer. 

 

Mokka roomhoorntjes

Reacties