Amarettotaartjes

Amarettotaartjes

De zonaanbidders onder ons hebben zich in de afgelopen weken tegoed kunnen doen aan een gigantische hoeveelheid zonneschijn. Ik begreep dat we deze zomer zelfs een record aan zonnestraling hebben. Heerlijk als je van de zon en de bijbehorende warmte houdt, maar voor mij was het echt afzien. Die zweterige dagen en plakkerige zomernachten kunnen mij gestolen worden. Ik heb mijzelf nog nooit zo verheugd op de herfst. 

Dankzij de hitte had ik afgelopen week voor het eerst geen puf om iets te bakken en de nodige inspiratie ontbrak totaal. Ik besloot toen maar blindelings door mijn receptenindex te scrollen en een willekeurig recept aan te klikken waar ik (hopelijk) een andere draai aan kon geven. De “winnaar” was de amarettotaart die ik 2013 gemaakt heb naar een recept uit Delicious. Hét Bakboek! En tadaa, deze amarettotaartjes waren geboren. 

Een ideaal baksel voor een warme zomerdag: een makkelijke en redelijk snelle bereidingswijze met een verrukkelijk resultaat. De krokante taartbodempjes, die gemaakt zijn van amaretti koekjes, zijn gevuld met een zachte & romige amarettovulling met daarop een luchtige laag mascarponecrème met knapperig Victoriabeslag. De taartjes zijn de ideale traktatie voor een feestje, een zondagse high tea of om een saaie doordeweekse dag mee op te vrolijken.

Tip: in plaats van de taartjes te bestrooien met Victoriabeslag, kan je ook geroosterd amandelschaafsel gebruiken.


Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • 75 g amandelschaafsel
  • 5 g citroenrasp
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • 375 g amaretti koekjes
  • 170 g boter
  • 125 ml melk
  • 100 g witte marshmallows
  • ½ el oploskoffie
  • 3 ½ el amaretto
  • 225 ml slagroom
  • 200 g mascarpone
  • poedersuiker
Extra nodig
6 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, bakplaat, siliconen bakmat,spuitzak, spuitmondje, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 5-7 minuten oven, 4 uur wachten

Werkwijze

Victoriabeslag
  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte).
  • Leg een siliconen bakmat op een bakplaat.
  • Klop 1 eiwit goed los met een garde.
  • Vermeng het losgeklopte eiwit met 75 g amandelschaafsel en 5 g citroenrasp.
  • Meng er vervolgens 75 g fijne kristalsuiker door.
  • Schep het mengsel op de bakmat. Strijk glad uit.
  • Bak het Victoriabeslag ca. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin.
  • Haal de bakplaat tussendoor meerdere keren uit de oven om het beslag om te scheppen. Zo blijft het schaafsel los en bruint het aan alle zijden.
  • Laat het Victoriabeslag afkoelen.

Taartbodempjes
  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de 6 bakringen op.
  • Maal 375 g amaretti koekjes fijn in een foodprocessor.
  • Smelt 170 g boter. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels.
  • Verdeel het mengsel over de bakringen. Druk het goed tegen de bodems en de randen. Maak de randen dik genoeg, want anders kunnen ze breken.
  • Bak de taartbodempjes 5-7 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Haal de taartbodempjes uit de oven. Druk de bodem van de taartjes met de achterzijde van een lepel plat. Laat de taartbodempjes afkoelen.
  • Verwijder voorzichtig de bakringen.

Vulling
  • Knip 100 g witte marshmallows in stukjes.
  • Verwarm in een ruime pan op laag vuur 125 ml melk met ½ el oploskoffie en 1 el amaretto.
  • Voeg de marshmallows toe en roer tot de marshmallows gesmolten zijn. Roer het mengsel helemaal glad.
  • Haal de pan van het vuur, giet het mengsel over in een kom en laat het mengsel onder af en toe roeren afkoelen.
  • Klop 125 ml slagroom stijf.
  • Roer het afgekoelde marshmallow-mengsel even goed door tot het weer een homogeen mengsel is en spatel er vervolgens de stijve slagroom doorheen.
  • Schenk deze vulling in de taartbodempjes.
  • Dek af en plaats de taartjes minimaal 2 uur in de koelkast om de vulling op te laten stijven.

Opmaken
  • Klop 200 g mascarpone met 100 ml slagroom, 2 ½ el amaretto en 10 g fijne kristalsuiker stijf.
  • Verdeel dit mengsel over de taartjes. Je kan het er nonchalant opscheppen, maar je kan het er ook opspuiten met behulp van een spuitzak.
  • Bestrooi de taartjes met het Victoriabeslag en bestuif ze met wat poedersuiker.
  • Serveer.


Amarettotaartjes

Comments

  1. Wauw, wat een super leuke taartjes!

    ReplyDelete
  2. Ziet er heerlijk uit! Zou ik als taartbodem sloffendeeg kunnen gebruiken in plaats van taartbodempjes van Amaretti koekjes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi!
      Ja dat kan zeker! Ik had het zelf ook even overwogen om te doen :)
      Je mist dan alleen wel de amarettikoekjes smaak, maar als je de bodem met amandelspijs of frangipane opspuit (en hier misschien wat amaretto onderdoor mengt) dan komt het met de smaak ook helemaal goed.
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment