Oliebollen

Oliebollen
Nog een paar dagen en dan is het zover: de jaarwisseling. Normaal geef ik niet heel veel om dit feest, maar nu we zo’n bizar jaar achter de rug hebben, heb ik zin om het af te sluiten. Het gaat geen groot feest worden, want ik plof thuis gewoon gezellig samen met m’n vriend op de bank. Met z’n tweeën met een glaasje champagne in de ene hand en een oliebol in de andere het nieuwe jaar inluiden. Heerlijk. 

De oliebollen zullen zelfgemaakt zijn, iets wat ik vorige week eindelijk van mijn to-do lijstje heb kunnen afstrepen. Ja echt waar, ik had nog nooit zelf oliebollen gebakken. Maar bij het laatste magazine Meesterlijk van Robert van Beckhoven zat een receptkaart voor oliebollen, en dat zag er zo eenvoudig uit, dat ik (onder aansporing van mijn vriend) een ochtendje in de keuken achter het fornuis met een pan vol olie ben gaan staan. 

Omdat ik vergeten was de rozijnen winddroog te maken, werden het naturel oliebollen. Maar oh, wat waren ze lekker! Heerlijk luchtig van binnen en krokant van buiten, precies zoals een goede oliebol hoort te smaken. Dat wordt 31 december gewoon genietend het jaar uit. En dan met frisse moed 2021 in. Hopend op een mooi jaar vol mooie nieuwe herinneringen.

 

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en een fantastisch, gelukkig & bovenal gezond 2021, en ik hoop jullie komend jaar weer terug te zien!

Veel liefs,

Tessa 

 

Tip: Wij hadden de temperatuur van de olie op 170-175°C. Onze bollen hadden zo’n 8 minuten nodig – Bak niet teveel bollen tegelijkertijd. Veel bollen zorgen ervoor dat de olie teveel afkoelt, en dan nemen de bollen meer vet op wat minder lekker is. Zorg dus voor voldoende ruimte – Hoeveel zonnebloemolie je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je pan. Wij gebruikten een grote soeppan, waar zo’n 4,5 liter olie in ging. Vul de pan in ieder geval niet tot aan de rand.


Ingrediënten

  • 550 g patentbloem
  • 500 g melk
  • 25 g verse gist
  • 15 g citroenrasp
  • 10 g zout
  • 100 g water
  • 50 g boter
  • 2 eieren (S) (100 g ei, los-geklopt)

Optioneel

  • 375 rozijnen
  • 125 g gekonfijte ananas, in kleine stukjes


Extra nodig
Zonnebloemolie om in te frituren, vochtige doek, ijsknijper (of twee lepels), poedersuiker, thermometer, mixer met deeghaken


  • Als je oliebollen met rozijnen wilt, begin dan een dag van tevoren met het recept. Om te voorkomen dat de rozijnen water ‘stelen’ van het deeg, moeten ze winddroog zijn.
  • Was de rozijnen. Week ze zo’n 30 minuten in water van 30°C.
  • Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en laat ze een dag drogen op een theedoek. De volgende dag zijn de rozijnen te gebruiken.


  • Maak het beslag voor de oliebollen.
  • Verwarm 500 g melk in een steelpannetje op laag vuur tot lauwwarm (ca. 36°C).
  • Verbrokkel de gist in een ruime kom, voeg een beetje warme melk toe en los de gist hierin op. Voeg de overige melk toe en roer door met een garde.
  • Voeg 500 g patentbloem, 15 g citroenrasp en 10 g zout toe.
  • Kneed deze ingrediënten, met een mixer met deeghaken, in 3-5 minuten tot een slap en glad deeg. Kneed het deeg niet te lang.
  • Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme en tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld (dit duurt ca. 1 uur). Een warm plekje bij de verwarming is prima.

 

  • Maak ondertussen soezenbeslag.
  • Doe 100 g water met 50 g boter (in kleine blokjes) in een steelpan.
  • Breng het geheel op laag vuur al roerend aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg in één keer 50 g patentbloem toe. Roer het mengsel meteen goed door met een houten spatel, totdat alle bloem is opgenomen en het geheel een bal vormt.
  • Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag in een kom. Klop het deeg even door, zodat het afkoelt.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt.
  • Laat het beslag verder afkoelen.


  • Roer het afgekoelde soezenbeslag door het gerezen deeg. Als je oliebollen met vulling wilt, voeg je nu de vulling toe.
  • Dek het deeg af met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een hoge ruime pan, tot ca. 170-180°C.
  • Schep met een ijsknijper gelijke bolletjes uit het deeg en frituur in de olie tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Haal de ijslepel voor het scheppen even door de olie, dan laat het beslag makkelijker los. Je kan het beslag ook met twee lepels in de olie laten glijden. Afhankelijk van de grootte hebben de bollen 5-8 minuten baktijd nodig. Meestal draaien oliebollen zichzelf vanzelf om tijdens het bakken. Gebeurt dit niet, dan kun je ze even helpen met een vork of schuimspaan.


  • Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
  • Laat de oliebollen afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
  • Serveer.






Reacties

Een reactie posten