Brownies met pistachenoten

Brownies met pistachenoten
We gaan richting Kerstmis. En dat is te merken. Overal wordt een sfeer van gezelligheid opgeroepen met versierde kerstbomen en veel lichtjes, en in de winkels wordt je overstelpt met kerstproducten. Het meest veelbesproken onderwerp in het nieuws deze week was ook kerstgerelateerd: hoeveel gasten mag je tijdens de feestdagen in Coronatijd over de vloer hebben? 
 
Niet heel erg veel, dus hebben wij moeten besluiten ons geplande familiekerstdiner voor dit jaar af te blazen. En hoe spijtig dit ook is, ook met een kleiner gezelschap zal het vast heel gezellig zijn en blijft Kerstmis voor mij om verwennerij draaien. 
 
Als alternatief voor de traditionele fruitige kerstcake of pudding, zou er dit jaar zomaar eens een schaal vol brownies met pistachenoten op tafel kunnen verschijnen. Het is eerlijk gezegd moeilijk in woorden uit te drukken hoe lekker ze zijn. Elke hap zit boordevol rijke en intens pure chocolade en heerlijke ongezouten pistachenoten die zorgen voor een lekkere crunch. Ze zijn een waar genot om te eten en geven een heerlijk feestelijk tintje aan de kersttafel.



Ingrediënten
  • 240 g boter
  • 400 g pure chocolade (70% cacao)
  • 4 eieren (L)
  • 325 g kristalsuiker
  • ¾ tl vanille-extract
  • 80 g patentbloem
  • ¼ tl zeezout
  • 260 g ongezouten pistachenoten

Optioneel
  • 100 g pure chocolade
  • 100 g slagroom
  • 25 g zachte boter, in blokjes
  • fijngemalen pistachenoten
  • eetbare kerstdecoratie

Extra nodig
Rechthoekige bakvorm van 23x33 cm, bakpapier, huishoudfolie, staafmixer (optioneel), uitsteker in de vorm van een kerstboom
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 25 minuten oven, 5 uur wachten



  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in en bekleed de binnenzijde met bakpapier.
  • Doe 240 g boter samen met 320 g fijn gehakte pure chocolade in een hittebestendige kom. Plaats de kom boven zacht kokend water en laat langzaam smelten. Roer zo nu en dan.
  • Klop in een kon 4 eieren met 325 g kristalsuiker en ¾ tl vanille-extract ongeveer 30 seconden lang door elkaar, tot alles net goed gemengd is.
  • Voeg het gesmolten boter-chocolade-mengsel toe en klop ongeveer 30 seconden door elkaar. Klop het beslag niet te lang door, want dan worden je brownies te cake-achtig.
  • Zeef 80 g bloem boven de kom en spatel deze door het beslag.
  • Voeg ¼ tl zeezout, 260 g ongezouten pistachenoten en 80 g grof gehakte pure chocolade toe, en spatel deze door het beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk glad.
  • Bak de browniekoek in het midden van de voorverwarmde oven ongeveer 25 minuten.
  • Haal de bakvorm uit de oven en plaats de vorm op een rooster tot de browniekoek helemaal is afgekoeld.
  • Dek de browniekoek af met huishoudfolie en plaats een paar uur in de koelkast.
  • Haal de browniekoek uit de bakvorm.
  • Je kan de brownie nu in traditionele vierkantjes snijden, of gebruik de uitsteekvorm.
  • Je kan de brownies nu serveren, of verder versieren.


Optioneel:

  • Maak chocoladeganache.
  • Hak 100 g pure chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom.
  • Doe 100 g slagroom in een pan en breng aan de kook.
  • Giet de kokende slagroom over de chocolade. Roer het mengsel door tot de chocolade is gesmolten.
  • Voeg 25 g zachte boter toe en meng alles met een staafmixer tot een glanzende ganache.
  • Bestrijk de brownies met de ganache en bestrooi met fijngemalen pistachenoten
  • Versier met eetbare kerstdecoratie naar keuze.
  • Serveer.



Reacties