Guinness gingerbread cakejes met roomkaasglazuur

Guinness gingerbread cakejes met roomkaasglazuur

Voor veel kleine (en grote) Nederlanders is het wachten dan eindelijk voorbij: het feest van Sinterklaas mag dit weekend gevierd worden. Leuke cadeautjes, grappige gedichten, mooie surprises en handenvol strooigoed zullen (ondanks de coronacrisis) menig huiskamer vullen. Mijn nichtjes & neefjes hebben het feest vorige week al bij mijn moeder gevierd... zonder hun ouders omdat we anders met teveel personen bij elkaar waren. 

Ik heb dus al tijd gehad om mijn blik te richten op dat andere grote feest in de decembermaand: Kerstmis. Net zoals bij het sinterklaasfeest is ook het kerstfeest met vele tradities omringd. Naast de kerstboom, het kerstdiner en de Kerstman zijn er een aantal traditionele kerstlekkernijen op te noemen die niet mogen ontbreken. Gingerbread bijvoorbeeld, onlosmakelijk verbonden met het kerstfeest en de wintermaanden. En geloof mij maar, het is echt heerlijk om je huis te vullen met de geur van versgebakken gingerbread. Mmmm. 

Maar in plaats van traditionele gingerbread cookies (al dan niet in de vorm van een mannetje) heb ik dit jaar gekozen voor cakejes, versierd met een romig roomkaasglazuur (met een vleugje citroen). De zachte en smeuïge cakejes zijn rijk van smaak met een kruidig aroma, en het glazuur zorgt voor een lekker fris accent. Het maakt deze cakejes tot een verrukkelijke traktatie.

Tip: Voor deze cakejes heb ik drie verschillende Nordic Ware bakvormen gebruikt, de Ruffled Medallion Cakelet Pan, de Heritage Bundtlette Pan en de Cookies & Cream Pan – In totaal kun je met dit recept zo’n 12 cakejes maken in de Nordic Ware vormen, afhankelijk van welke je gebruikt – het is lekker om de cakejes een dag (goed afgedekt en nog niet versierd met glazuur) te laten staan zodat de smaak de tijd heeft om verder te rijpen.


Ingrediënten

  • 120 g boter + extra voor het invetten
  • 150 g golden syrup
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 ml Guinness
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1/8 tl gemalen kruidnagel
  • 150 g bloem, gezeefd
  • 1 tl baking soda
  • 150 ml zure room
  • 1 ei (L)
  • 125 g poedersuiker
  • 85 g roomkaas
  • ½ tl vanille-extract
  • geraspte schil van ½ citroen

Extra nodig
Cakevormpjes, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 20 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de cakevormpjes heel goed in met boter.
  • Doe 75 g boter, 150 g golden syrup, 100 g donkerbruine basterdsuiker, 125 ml Guinness, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneel en 1/8 tl gemalen kruidnagel in een ruime pan. Plaats op laag vuur en laat de ingrediënten, onder af en toe roeren, met elkaar versmelten.
  • Haal de pan van het vuur en klop 150 g gezeefde bloem en 1 tl baking soda door het mengsel. Klop door tot er geen klontjes meer in het beslag zitten.
  • Klop 150 ml zure room samen met 1 ei los in een maatbeker. Klop dit door het andere mengsel.
  • Spatel door elkaar totdat je een glad beslag hebt.
  • Giet het beslag in de vormpjes. Plaats in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cakejes in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm en stort ze dan voorzichtig op een rooster.
  • Laat verder afkoelen.
  • Klop 45 g boter romig en voeg 65 g poedersuiker toe. Blijf kloppen tot de poedersuiker is opgenomen.
  • Voeg 85 g roomkaas en de resterende 60 g poedersuiker toe. Blijf kloppen tot een luchtig en romig mengsel.
  • Voeg ½ tl vanille-extract en de geraspte schil van een ½ citroen toe. Klop het mengsel nog even goed door.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze en versier de cakejes met het glazuur.
  • Serveer.

 

 

 

Reacties