Karamelslagroomtruffels

Karamelslagroomtruffels

Gezellig op zondag bij oma op bezoek. Voordat de strijd tegen het coronavirus begon was dit de gewoonste zaak van de wereld. Maar nu komt er meer voorzichtigheid om de hoek kijken, mensen die ouder zijn dan 70 jaar hebben immers een verhoogd risico op een ernstig beloop van Covid-19. Maar die voorzichtigheid is soms lastig. 

De bijna 86-jarige oma van mijn vriend woont een paar deuren verderop bij ons in de straat. Ze is aan het dementeren, de hele coronacrisis krijgt ze dus niet meer mee, maar ze is wel heel erg gewend aan wekelijks bezoek. Wanneer mijn vriend en ik besluiten om niet te komen, staat ze de dag erop bij ons aan de deur. En de dag daarop weer. Inmiddels gaan we dus wel (bijna) elke zondag even op de koffie. Op gepaste afstand. En we raken elkaar niet aan. Zo nu en dan breng ik iets lekkers mee, want ook oma is een echte zoetekauw. En met zelfgemaakte lekkernijen tover je bij iedereen, jong en oud, een glimlach op het gezicht. 

Vorige week besloot ik haar te verrassen met deze verrukkelijke karamelslagroomtruffels. Ze hebben een zachte & romige vulling van roomboter en karamelslagroom welke smelt op je tong, en ze zijn omhult door een flinterdun laagje knapperige pure chocolade afgewerkt met cacaopoeder. Het contrast tussen de zachte & zoete vulling en de knapperige chocolade en het bittere van de cacao is onweerstaanbaar lekker (één hapje en je wilt ze echt allemaal). Ze zijn echt overheerlijk bij de thee/koffie of gewoon als tussendoortje om lekker van te snoepen.

Tip: De truffels zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast en smaken het lekkerst wanneer je ze ongeveer 10 minuten van tevoren even op temperatuur laat komen.


Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 40 g water
  • 175 g boter, op kamertemperatuur
  • 25 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 400 g pure chocolade
  • 250 g cacaopoeder

Extra nodig
Platte schaal/plaat, bakpapier (of diepvrieszakjes), huishoudfolie, spuitzak, rond glad spuitmondje, cocktailprikkers, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, ca. 6 uur wachten


  • Doe 500 ml slagroom in een steelpan en breng deze op laag vuur tegen de kook aan.
  • Doe 125 g fijne kristalsuiker samen met 40 g water in een andere steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
  • Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamelkleur heeft.
  • Blus de karamel af met de warme slagroom. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door tot alle karamel is opgelost in de room.
  • Giet over in een kom en dek af.
  • Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur (plaats enige tijd in de koelkast om het afkoelproces te versnellen, maar laat de room niet koelkastkoud worden).
  • Klop 175 g boter samen met 25 g poedersuiker in enkele minuten luchtig op.
  • Klop er 1 tl vanille-extract doorheen.
  • Voeg geleidelijk 250 ml van de karamelslagroom toe. Blijf steeds doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna weer verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie en klop vervolgens verder.
  • Bekleed een plaat of schaal met bakpapier (of opengeknipte diepvrieszakjes) en doe de vulling in een spuitzak met ronde gladde spuitmond.
  • Spuit langwerpige staafjes op het bakpapier. Steek in elk staafje diep (tot aan de plaat/schaal) een cocktailprikker.
  • Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de diepvries.
  • Hak 400 g pure chocolade in stukken en smelt au bain-marie. Laat de chocolade iets afkoelen. Strooi 250 g cacaopoeder in een diep bord.
  • Haal een paar truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, dan ontdooien ze te snel) en dompel ze in de chocolade. Zorg dat de hele truffel bedekt is.
  • Draai het cocktailprikkertje snel tussen je vingers, zodat de overtollige chocolade eraf gaat. Het kan gebeuren dat de cocktailprikker loslaat van de truffel. Prik dan de truffel opnieuw aan je cocktailprikker, houd de prikker vervolgens horizontaal en draai hem voorzichtig tussen je vingers, of tik een paar keer voorzichtig met de truffel tegen de rand van de kom.
  • Zet de truffel in de cacaopoeder en schep er met behulp van een lepel cacao overheen, zodat hij helemaal bedekt is. Laat de truffel even staan in de cacao.
  • Leg de truffels zodra ze goed hard zijn in een fijne zeef en schud voorzichtig het overtollige cacaopoeder van de truffels af.
  • Zet de truffels in de koelkast en haal voor het serveren de prikkers eruit.

 

 

 

Reacties

  1. Wordt er in dit recept in verhouding tot gewone slagroom truffels veel slagroom gebruikt doordat er karamel doorheen gaat? Is de karamel dan wat er ook voor stevigheid zorgt?
    En hoeveel truffels haal je uit dit recept? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Anita,
      Voor dit recept heb ik niet meer slagroom gebruikt dan normaal. De karamelslagroom is bijna gewone slagroom, alleen dan met een karamelsmaak. De karamel zorgt dus niet voor de stevigheid. Ik vind het moeilijk om te zeggen voor hoeveel truffels dit recept is, dat hangt ervan af hoe groot je ze maakt.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten