Boterkoek met citroen

Boterkoek met citroenBoterkoek. Een heerlijke traktatie die (bijna) iedereen lekker vind, maar die in de afgelopen jaren ook een beetje uit de gratie is geraakt. Omdat we met z’n allen gezonder, en vooral bewuster, zijn gaan eten blijkt een vettige koek niet in de nieuwe levensstijl te passen.

Maar een gezond eetpatroon of niet, lekker genieten van een zelfgebakken lekkernij moet natuurlijk wel gewoon kunnen. En een stukje boterkoek is de ultieme versnapering bij een kopje koffie of thee. Het is een soort troostvoer. Zo heerlijk krokant van buiten en zo zacht & smeuïg van binnen, van elke hap die je eet word je spontaan gelukkig. En het loont echt de moeite om hem zelf te maken.

De traditionele boterkoek is naturel, hooguit wordt het deeg versierd met een paar blanke amandelen, die verder geen uitgesproken smaak toevoegen. Robèrt van Beckhoven heeft echter zo zijn eigen versie met wat citroenrasp erdoor. En omdat ik nu eenmaal dol ben op citroen, moest ik dat recept natuurlijk uitproberen… en het resultaat was zó lekker, dat ik het wel met jullie moest delen.

Tip: gebruik uiteraard goede boter, want door draait het allemaal om - bak de boterkoek niet in een springvorm, je hebt kans dat er tijdens het bakken boter uit gaan lekken.


Ingrediënten

  • 150 g roomboter + extra
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 75 g kristalsuiker
  • 25 g ei
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 175 g patentbloem, gezeefd
  • snuf zout
  • losgeklopt eigeel met melk, om te bestrijken
Extra nodig
Taartvorm van 15 cm doorsnee, deegroller, kwastje, vork
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 18 minuten oven, 2 uur wachten


  • Vet de taartvorm in met boter.
  • Klop 150 g roomboter op met 75 g witte basterdsuiker en 75 g kristalsuiker.
  • Voeg 25 g ei en de geraspte schil van 1 citroen toe.
  • Voeg 175 g gezeefde patentbloem en een snuf zout toe. Klop kort door.
  • Kneed alles kort tot een samenhangend deeg
  • Rol het deeg uit tot een ronde plak van 1 ½ cm dik. Steek er een cirkel uit van 15 cm doorsnee.
  • Leg de deegplak in de taartvorm.
  • Bestrijk het deeg met het eigeel-mengsel. Laat 30 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190˚C.
  • Bestrijk het deeg nogmaals met het eigeel-mengsel. Breng met een vork een ruitmotief aan op de boterkoek.
  • Bak de boterkoek in ca. 18 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bestrijk de boterkoek direct na het bakken met wat gesmolten roomboter.
  • Laat afkoelen in de vorm.
  • Serveer.



Bron recept: Robèrt van Beckhoven, Meesterlijk van Robèrt (nummer 22 / 2020)

Reacties

  1. Hoi Tessa, lijkt me een heerlijk recept. Maar klopt de maat wel van de boterkoekvorm? Je schrijft 15 cm doorsnede. Dat worden wel hele kleine puntjes...
    Mijn boterkoekvormen zijn dacht ik 22 en 24 cm.
    Ben benieuwd! Groetjes, Corrien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrien,
      Ja, de maat van de boterkoekvorm klopt :) Ik heb echt een vorm van 15 cm doorsnee gebruikt. De puntjes zijn inderdaad niet groot, maar boterkoek is machtig genoeg, je hebt ook geen hele grote puntjes nodig ;)
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten