Baileys crème brûlée

Baileys crème brûlée
Bakspullen. Ons huis staat er vol mee. De keuken en kelder puilen bijna uit. Mijn vriend grapt wel eens dat ons volgende huis twee keukens zou moeten hebben om al mijn spulletjes op te kunnen bergen. Dat is wellicht een tikkeltje overdreven, maar meer ruimte zou wel fijn zijn.

Toch weerhoudt dit mij er niet van om zo nu en dan iets nieuws te kopen. Zo zag ik een tijdje geleden bij een kookwinkel in Uden de ovenschaaltjes van Le Creuset met 50% korting te koop staan. Had ik perse nieuwe ovenschaaltjes nodig? … nee… Kon ik deze aanbieding laten schieten… ook nee.

Intens gelukkig ben ik naar huis gegaan met nieuwe crème brûlée schaaltjes. Natuurlijk kon toen een recept voor crème brûlée niet uitblijven. Ik besloot ditmaal een Baileys-variant te maken. Wanneer je lepeltje met een krakje het laagje gekarameliseerde suiker breekt, vind je een zijdezachte en romige Baileys-custard. Simpelweg goddelijk en puur genieten van de eerste tot de laatste hap.


Ingrediënten
  • 350 ml slagroom
  • 70 ml Baileys
  • 4 eidooiers (L)
  • 40 g kristalsuiker
  • rietsuiker

Extra nodig
4 ramequins / crème brûlée schaaltjes, braadslee, crème brûlée brander, huishoudfolie, fijne zeef, keukenpapier
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 30-40 minuten oven, minstens 6 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 140°C. Kook water in een waterkoker (of fluitketel/pan).
  • Doe 350 ml slagroom samen met 70 ml Baileys in een steelpan.
  • Breng het mengsel onder af en toe roeren tegen de kook aan, maar laat het niet koken.
  • Klop, terwijl de room op het vuur staat, 4 eidooiers (L) met 40 g kristalsuiker licht van kleur en romig.
  • Voeg een klein deel van de room toe en klop goed door.
  • Voeg als dit gemengd is de rest van de room er aan toe. Roer heel kort door.
  • Giet het mengsel door de fijne zeef in een tweede kom. Verwijder met wat keukenpapier het schuim van het mengsel.
  • Giet het mengsel vervolgens weer door de zeef in de eerste kom. Verwijder het resterende schuim met keukenpapier.
  • Schenk het mengsel in de ramequins en plaats deze in de braadslee (of ovenschaal).
  • Schenk het kokende water in de braadslee tot op hoogte van de crème.
  • Plaats de braadslee voorzichtig in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Gaar de crème ongeveer 30-40 minuten. De crème is gaar als hij enigszins vast is, maar nog wel een beetje ‘wobbly’.
  • Laat de crèmes helemaal afkoelen.
  • Dek de crèmes af met huishoudfolie en plaats in de koelkast, het liefst de hele nacht.
  • Bestrooi de crèmes vlak voor het serveren met een dun laagje rietsuiker, en brand de suiker met de crème brûlée brander.
  • Serveer.





Reacties