Bananencakejes

Bananencakejes
Wanneer er bananen bruin liggen te worden in mijn fruitschaal, is dat voor mij het teken om aan de slag te gaan met een bananen-recept. Het voelt gewoon goed om overrijpe bananen, die over de bloei van hun leven heen zijn, een tweede leven te geven door ze te laten verrijzen als bananenbrood/-cake(jes) of ander baksel. En daarnaast ben ik ook gewoon dol op bananenbaksels. 

Toch lagen er geen bruine bananen aan het maken van deze cakejes ten grondslag. Ik was pas een paar uur terug van de winkel toen alle mooie gele bananenschillen besloten open te barsten. Met als gevolg een explosie aan fruitvliegjes in de keuken en een tros bananen die ik niet lang meer kon laten liggen. Omdat ik ze niet allemaal in één keer wilde (en kon) opeten en weggooien zonde was, besloot ik de keuken in te duiken en deze bananencakejes te maken. Het resultaat: verrukkelijke luchtige cakejes met een zachte en ietwat smeuïge structuur, lekker geurend en dankzij de walnoten hebben ze een heerlijke bite.  

Tip: voor deze cakejes heb ik de Nordic Ware ‘Heritage Bundtlette Pan’ (voor 6 tulbandjes met in totaal ca. 950 ml inhoud) en de Nordic Ware ‘Anniversary Bundtlette Pan’ (voor 6 tulbandjes met in totaal ca. 1065 ml inhoud) gebruikt. Ik kon met het beslag 6 cakejes in de Hertitage bakvorm en 4 in de Anniversary bakvorm maken. 


Ingrediënten
  • 210 g gepelde banaan
  • 60 g walnoten
  • 185 g patentbloem + extra voor bestuiven
  • 1 tl zuiveringszout
  • snuf zout
  • ¾ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen nootmuskaat 
  • 110 g boter, zacht
  • 185 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei (L)
  • 130 g Griekse yoghurt 
Extra nodig
Bakvormen voor kleine cakejes
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 18-20 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvormen goed in en bestuif ze met wat bloem. Klop de overtollige bloem er uit. Zet apart.
  • Pureer 210 g gepelde banaan. Zet apart. 
  • Hak 60 g walnoten fijn. Zet apart. 
  • Zeef 185 g bloem, 1 tl zuiveringszout, een snuf zout, ¾ tl kaneel en ½ tl gemalen nootmuskaat boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Klop in een ruime kom 110 g zachte boter romig. 
  • Voeg 185 g fijne kristalsuiker toe en klop het mengsel licht en luchtig. 
  • Voeg 1 tl vanille-extract toe en klop goed door. 
  • Voeg het ei toe. Klop goed door. 
  • Klop op lage snelheid de bananenpuree door het beslag. 
  • Voeg de helft van het bloemmengsel en 130 g Griekse yoghurt toe. Klop even goed door.
  • Voeg vervolgens de rest van het bloemmengsel toe en klop nog even kort maar goed door.
  • Spatel de gehakte walnoten door het beslag.
  • Schep het beslag in de ingevette bakvormen en strijk het glad.
  • Bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 18-20 minuten gaar, of tot een caketester er schoon uit komt. 
  • Laat de cakejes vijf  minuten afkoelen in de vorm en stort ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.
  • Serveer.



Comments