Sinaasappeltaartjes met meringue

Sinaasappeltaartjes met meringue
Dat dit jaar Pasen anders wordt dan anders, dat behoeft geen uitleg meer. Ga ik toch mijn best doen om er thuis twee mooie dagen van te maken? Jazeker. 
Nee, ik ga natuurlijk geen eieren zoeken of een grote tafel feestelijk dekken voor de hele familie. Maar ik ga ook niet meteen alle paastradities over boord gooien. Zo zal er gewoon een paasontbijtje of –brunch zijn (met verse broodjes, versgeperste jus d’orange, een paasstol en een lekker paastaartje) en blijf ik gewoon contact houden met mijn familie, iets wat juist nu heel belangrijk is. 

En natuurlijk mag mijn familie ondanks de corona-crisis ook nog gewoon het proefpanel zijn voor alle paaslekkernijen die ik al heb gemaakt of nog ga maken. Zo kregen ze vorige week deze sinaasappeltaartjes met meringue onder hun neus geschoven. In de zoete & krokante taartbodempjes zit een romige vulling van sinaasappelbanketbakkersroom met daarop een half bolletje frisse sinaasappelmousse. Deze mousse is vervolgens omringd door zachte & luchtige toefjes gebrand eiwitschuim. Vier heerlijke onderdelen gecombineerd in één verrukkelijk bakseltje. Dat worden lekkere paasdagen dit jaar. 


Ingrediënten 
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 150 g vers geperst sinaasappelsap, gezeefd
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 200 ml slageroom
  • 250 ml melk
  • 23 g custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 1 zakje vanillesuiker
  • geraspte schil van 2 sinaasappels
  • 210 g boter, zacht
  • 105 g witte basterdsuiker
  • 105 g lichtbruine basterdsuiker
  • 9 g bakpoeder
  • snuf zout
  • snuf zuiveringszout 
  • 290 g bloem
  • 3 eiwitten (L)
  • 30 ml water
  • chocolade paasdecoratie naar keuze
Extra nodig
10 ronde taart/bakringen van 6 cm doorsnede en 3 cm hoog, ronde uitsteker van 6 cm doorsnede, huishoudfolie, bakpapier, siliconen bakvorm met 15 halve bollen van 4 centimeter doorsnee, spuitzakken, gekarteld spuitmondje, suikerthermometer, gasbrandertje, steelpan
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 15-17 minuten oven, >120  minuten wachten


  • Maak de sinaasappelmousse.
  • Week 2 blaadjes witte gelatine minstens 60 minuten in 150 gram vers geperst sinaasappelsap. 
  • Verwarm het sap met de gelatine in een steelpan al roerend op laag vuur, tot de gelatine helemaal is opgelost. 
  • Roer er 25 g fijne kristalsuiker door.
  • Laat het mengsel afkoelen. 
  • Klop ondertussen 200 ml slagroom lobbig.
  • Spatel het sinaasappelsap door de lobbige slagroom.
  • Plaats de siliconen bakvorm op een snijplank en verdeel de sinaasappelmousse over de bolvormpjes.
  • Laat de mousse afkoelen en dek dan af met huishoudfolie. Plaats in de vriezer en laat opstijven. 

  • Maak de banketbakkersroom.
  • Roer in een kommetje 50 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker, 23 g custardpoeder, 1 eidooier en de geraspte schil van 2 sinaasappels door elkaar tot een glad papje.
  • Breng 200 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker en een zakje vanillesuiker in een steelpan op laag vuur aan de kook. 
  • Giet een deel van de kokende melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. 
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt met huishoudfolie afkoelen. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.

  • Maak de taartbodempjes.
  • Klop 210 g zachte boter met 105 g witte- en 105 g lichtbruine basterdsuiker goed door elkaar.
  • Meng er 9 g bakpoeder, een snuf zout en een snuf zuiveringszout door.
  • Meng er vervolgens 290 g bloem door.
  • Voeg 1 eidooier toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten. 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de bakringen op de bakplaat.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 10 millimeter dikte. 
  • Steek met de ronde uitsteker 10 plakjes uit het deeg. Het deeg dat je overhoudt kan ingevroren worden om een andere keer te gebruiken. 
  • Leg de deegplakjes in de bakringen. 
  • Klop de banketbakkersroom los en vul een spuitzakje met een klein beetje van de room.
  • Spuit in het midden van ieder deegplakje een dopje banketbakkersroom.
  • Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 15-17 goudbruin en gaar. 
  • Verwijder na het bakken onmiddellijk en heel voorzichtig de ringen (pas op: heet!)
  • Laat de taartbodempjes afkoelen op de bakplaat.

  • Vul de taartbodempjes met de resterende banketbakkersroom en strijk glad. 
  • Haal de sinaasappelmousse uit de vriezer en druk de halve bollen uit de siliconen bakvorm. 
  • Leg op elk taartje een halve bol sinaasappelmousse.

  • Maak de meringue. 
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Spuit de meringue op de taartjes. 
  • Schroei de meringue lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje.
  • Versier de taartjes met chocolade paasdecoratie naar keuze.
  • Serveer.



Sinaasappeltaartjes met meringue

Reacties

  1. Hoi,

    Ik zou graag deze mooie gebakjes willen maken, alleen heb ik geen taartringen van dat formaat. Wel heb ik taartringen om tartelettes te maken met een doorsnee van 8 cm x 2 cm. Is dat ook mogelijk?

    Met vriendelijke groet,

    Jozephina

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten