Cheesecake met crumble & speculaas

Cheesecake met crumble &  speculaas
Elke dag ruzie over vieze boxershorts op de badkamervloer, het inruimen van de vaatwasser of wie de baas is over de afstandsbediening. Toen ik een aantal weken geleden ging samenwonen met mijn vriend, zag ik al verschillende horrorscenario’s voor me. Hij ’s avonds na het werk ontspannen op de bank, terwijl ik een berg vuile was sta weg te werken. 

Maar gelukkig is tot nu toe geen van de scenario’s waarheid geworden. Ik moet bekennen: samenwonen is leuk! Het is wel wennen, dat geef ik eerlijk toe. Er is ineens een andere persoon waarmee ik rekening moet houden. Dus toen ik vorige week het laatste stuk van deze cheesecake zonder overleg had opgegeten (terwijl hij er zich op zijn werk al de hele dag op zat te verheugen) was hij daar enigszins teleurgesteld over. 

En ik kan hem eigenlijk geen ongelijk geven, want wat was hij lekker. De cheesecake bestaat uit een laag kruidige speculaas met daarop een laag romige roomkaas-kwark vulling onder een krokante kruimellaag (crumble). De vulling is heerlijk romig en zacht, wat mooi contrasteert met het krokante van de kruimellaag. En als kers op de taart wordt de cheesecake geserveerd met een paar flinke klodders frisse jam naar keuze (ik gebruikte zwarte kersenjam). Het was echt puur genieten met elke hap. 


Ingrediënten
  • 200 g banketbakkersspeculaas
  • 70 g boter, gesmolten
  • 400 g roomkaas
  • 200 g volle kwark
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren (L)
  • 110 g bloem
  • 70 g boter, koud
  • 70 g rietsuiker
  • Jam naar keuze
Extra nodig
Springvorm van 20 cm doorsnee, bakpapier, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 60 minuten oven, 4 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en klem de rand van de springvorm dicht. Vet de rand van de springvorm in en bekleed deze met een strook bakpapier. 
  • Maal 200 g banketbakkersspeculaas in de foodprocessor fijn.
  • Doe de koekkruimels in een kom en voeg 70 g gesmolten boter toe. Roer door elkaar.
  • Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel. Zorg voor een egaal vlakke laag.
  • Roer 400 g roomkaas en 200 g kwark door elkaar.
  • Voeg 150 g kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker toe en klop dit erdoor.
  • Klop er vervolgens 1 voor 1 de drie eieren door. Klop na elke toevoeging goed door.
  • Schenk het roomkaas-mengsel op de speculaasbodem.
  • Bak de cheesecake 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen het kruimelmengsel.
  • Doe 110 g bloem, 70 g koude boter in blokjes en 70 g rietsuiker in een kom. Meng met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel.
  • Bewaar de crumble tot gebruik in de koelkast.
  • Strooi het kruimeldeeg over de cheesecake.
  • Bak de cheesecake nog eens 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de cheesecake volledig afkoelen in de vorm. Plaats daarna in de koelkast tot de cheesecake helemaal koud is.
  • Serveer met jam naar keuze.





Bron recept: gebaseerd op een recept van Christelle Huet-Gomez, Kruimeltaart

Reacties

  1. Hij was echt super super lekker. Had een stuk van mn moeder gekregen... Jammer dat hij op was, dus nu maar zelf aan de bak t weekend... hihi...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, deze is super lekker. En heel makkelijk - een gouden combinatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij wordt wel heel vloeibaar tijdens het bakken (komt goed in de koelkast), dus het is aan te raden aluminiumfolie om de bakvorm te doen. Anders lekt Hij op de bodem van je oven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten