Koffie-chocoladetaartjes met mascarpone & frambozen

Koffie-chocoladetaartjes met mascarpone & frambozen
Valentijnsdag. Een dag die ik de afgelopen jaren aan mijzelf voorbij heb laten gaan. Geen rode rozen, heliumballonnen in de vorm van een hart of sentimentele kaarten. Het was allemaal niet echt aan mij besteed. Maar laat ik nu een vriend hebben die deze dag-van-de-liefde wel graag viert. Dus afgelopen vrijdag mocht ik een mooie bos bloemen met een kaartje ontvangen en werd ik ’s avonds mee uit eten genomen. 

En hoewel ik al zijn inspanningen zeer waardeer, is het samen zijn wat voor mij echt telt. Het onvoorwaardelijk jezelf kunnen zijn en alles met elkaar kunnen delen. En dat 365 dagen per jaar. Gewoon iedere dag de liefde vieren, daar word ik gelukkig van. Maar omdat hij zich zo uitsloofde voor mij, wilde ik ook iets voor hem doen. 

Omdat de liefde door de maag gaat, besloot ik deze koffie-chocoladetaartjes met mascarpone & frambozen voor hem te maken. De krokante donkere chocoladebodempjes zijn gevuld met een zoete, zachte & romige mascarponevulling waarop rozetten pure-chocoladeganache liggen en sappige, kleurrijke zoet-zure frambozen. Mmmm. Zo’n zoete verleiding die met liefde is gemaakt is niet te weerstaan. 


Ingrediënten
  • 200 g boter
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 250 g bloem
  • 60 g cacaopoeder
  • 200 g extra pure chocolade (85% cacaobestanddelen)
  • 400 ml slagroom
  • 1 el espressopoeder
  • 250 g mascarpone
  • 100 g poedersuiker
  • 50 g witte chocolade 
  • verse frambozen
Extra nodig
8 geribbelde taartvormpjes met losse bodem met een doorsnede van ca. 10 cm, bakpapier, blindbakvulling, huishoudfolie, spuitzak, gekartelde spuitmond
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Maak eerst het deeg. Klop hiervoor 200 g zachte boter met 100 g kristalsuiker glad.
  • Meng er 1 ei doorheen. 
  • Zeef 250 g bloem en 60 g cacaopoeder boven een andere kom en meng deze ingrediënten met een garde door elkaar. 
  • Roer het bloem-mengsel met de mixer op de laagste stand door het boter-mengsel. 
  • Kneed alles met de hand kort door, totdat je een soepel deeg hebt. 
  • Vorm van het deeg een bal, sla deze plat en verpak hem in huishoudfolie. 
  • Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.

  • Maak de ganache. Hak 200 g extra pure chocolade grof en doe deze in een hittebestendige kom.
  • Breng 300 ml slagroom met 1 el espressopoeder aan de kook en laat dit heel even doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en schenk de room over de chocolade. Geef de chocolade even de tijd om te smelten en roer dan rustig maar goed door. 
  • Laat de ganache goed afkoelen en opstijven tot een spuitbare massa. 

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de taartvormpjes in met boter. 
  • Rol het deeg uit (niet te dun) en bekleed de taartvormpjes zorgvuldig met het deeg. Je zal wat deeg overhouden, maar dit kan je prima invriezen voor later gebruik.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodempjes zodat de lucht goed kan ontsnappen en je geen luchtbellen krijgt. 
  • Leg op elk taartbodempje een velletje bakpapier en verdeel hierover de blindbakvulling. Plaats de taartvormpjes op een bakplaat. 
  • Bak de bodempjes in circa 20 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven op de bakplaat. 
  • Verwijder na het bakken het bakpapier met de blindbakvulling. Zet de bodempjes eventueel nog een paar minuten in de oven als de bodem er nog een beetje vochtig uitziet. Laat de taartbodempjes afkoelen.

  • Maak de vulling. Klop 250 g mascarpone, 100 ml slagroom en 100 g poedersuiker kort door elkaar, tot de ingrediënten goed gemengd zijn. 
  • Smelt 50 g witte chocolade au bain-marie (of in de magnetron) en laat iets afkoelen. 
  • Klop de iets afgekoelde witte chocolade door het mascarponemengsel. Doe het rustig aan bij het kloppen: het moet niet te dik worden. Klop dus ook niet te lang door, het hoeft echt maar heel kort. Mocht je vulling te dik zijn geworden, voeg dan nog een klein beetje ongeklopte slagroom toe om de vulling te verdunnen.
  • Verdeel het mascarponemengsel over de taartbodempjes.  

  • Schep de ganache in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit rozetten op de taartjes.
  • Versier met verse frambozen en bestuif de bovenkant eventueel met wat cacaopoeder.
  • Serveer. 

Reacties