Kokostaartje

Kokostaartje
Waar denk jij aan bij het horen van het woord ‘kokos’? Tropische gerechten? Bounty-eilanden? Die bekende rumdrank met kokossmaak? Dat vrolijke liedje van ‘Kinderen voor Kinderen’ uit de jaren ’80? Als zoetekauw pur sang denk ik natuurlijk meteen aan al die lekkere baksels die je met dit fantastische exotische ingrediënt kan maken. En omdat het deze dagen weer tropisch warm is in ons landje, besloot ik maar eens het kokostaartje van Cees Holtkamp (De Banketbakker) te bakken. De perfecte traktatie voor een zonnige dag. 

Het taartje is echt heel eenvoudig om te maken, en zó ontzettend lekker. Mmmm. Want vergis je niet, dit is geen taartje met een vleugje kokos, maar een échte kokostaart. Heerlijk geurig en  verrukkelijk zacht en smeuïg. Hij lijkt wel een beetje op een gigantische kokosmakroon, maar dan nog smakelijker omdat er een laagje frisse & fruitige abrikozenmoes over het taartje wordt gesmeerd. Puur genieten met elke hap.


Ingrediënten
  • 125 g gedroogde abrikozen
  • 125 g warm water
  • 90 g geleisuiker
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 240 g geraspte kokos
  • 240 g witte basterdsuiker
  • 30 g bloem
  • 150 g melk
  • 60 g roomboter
  • 1 ei, losgeklopt
  • snuf zout
  • 50 g amandelschaafsel
Extra nodig
Springvorm van 20 cm doorsnee, bakpapier, staafmixer
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 5 uur wachten

  • Laat 125 g gedroogde abrikozen minstens één uur wellen in 125 g warm water.
  • Voeg daarna 90 g geleisuiker en 90 g fijne kristalsuiker toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat 5 minuten doorkoken en pureer daarna met een staafmixer tot moes. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng in een kom 240 g geraspte kokos met 240 g witte basterdsuiker en 30 g bloem.
  • Verwarm 150 g melk met 60 g roomboter in een steelpan en roer tot de boter gesmolten is.
  • Roer het melkmengsel door het kokosmengsel.
  • Meng ten slotte het losgeklopte ei en een snuf zout erdoor.
  • Schep het beslag in de springvorm en strijk glad.
  • Strooi er 50 g amandelschaafsel over, druk licht aan.
  • Bak het taartje 20-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bestrijk het taartje na het bakken met een dun laagje verwarmde abrikozenmoes. 
  • Laat het taartje afkoelen.
  • Serveer. 

Reacties