Frambozencake

Frambozencake
Veel zoetekauwen, lekkerbekken en taartenbakkers uit ons land zijn deze dagen in het Drentse Sleen te vinden, hier vindt namelijk tot en met vandaag het ‘Festival der Zoete Verleidingen’ plaats. Het meest zoete dagje uit dat je maar kunt bedenken. Niet gaan is voor mij eigenlijk geen optie, maar dit jaar had ik andere activiteiten op mijn agenda staan. Alle kraampjes met taarten, bakbenodigdheden, serviezen, kookboeken, jam en honing en de bak-demonstraties moet ik dus helaas aan mij voorbij laten gaan. Geen festival Zoet voor mij dit jaar, hopelijk volgend jaar weer. 

Om toch mijn weekend op te vrolijken met iets zoets & verleidelijks, heb ik deze frambozencake gebakken. En het is echt een geweldige zomerse cake. De verse frambozen zorgen voor een heerlijke frisse smaak, het amandelschaafsel voor een lichte crunch en de banketbakkersroom voor een verrukkelijke zachte bite. Het is echt een fantastische traktatie. 


Ingrediënten
  • 250 ml volle melk
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 23 g custardpoeder
  • 1 eidooier
  • 250 g boter
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 50 g amandelmeel
  • 250 g verse frambozen
  • amandelschaafsel
Extra nodig
Bakvorm van 18 x 28 cm, bakpapier, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 50-55 minuten oven, 2 uur wachten


  • Maak eerst de banketbakkersroom.
  • Breng 200 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
  • Roer ondertussen in een kommetje 50 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker, 23 g custardpoeder en 1 eidooier door elkaar tot een glad papje. 
  • Giet al kloppende de hete melk over het koude melkmengsel. Roer goed door elkaar.
  • Giet dit mengsel vervolgens terug in de pan en laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. 
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom los. 
  • Doe 150 g van de afgekoelde room samen met 250 g boter en 250 g witte basterdsuiker in een kom en klop tot een licht en romig mengsel.
  • Klop er één voor één 4 eieren door. Klop na elke toevoeging goed door. 
  • Klop er 1 tl vanille-extract door/
  • Zeef 300 g zelfrijzend bakmeel en ½ tl bakpoeder boven de kom en voeg 50 g amandelmeel toe. Spatel dit door het beslag.
  • Schep het beslag met een lepel in de bakvorm en laat het oppervlak oneffen. 
  • Verdeel 100 g van de banketbakkersroom en de verse frambozen over het oppervlak (druk de frambozen een klein beetje in het beslag) en bestrooi royaal met amandelschaafsel.
  • Bak de cake ca. 50-55 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een sateprikker er schoon uit komt. 
  • Haal de cake uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm.
  • Haal de cake uit de oven en snijd in stukken. Bestrooi eventueel voor het serveren met poedersuiker. 


Reacties