Strooptaart

Strooptaart
Normaal zijn mijn familie en ik echte broodeters tijdens de paasdagen, er wordt door mijn moeder dan ook altijd groots ingekocht. Paasbrood, harde en zachte broodjes, gewoon bruin brood, krentenbrood, de keuze is altijd reuze. Maar dit jaar waren onze ogen groter dan onze maag en bleef de broodtrommel ook na 2e paasdag nog iets te goed gevuld. 

Het brood weggooien vond ik zonde, dus in plaats van het te verspillen besloot ik er wat mee te gaan doen. En waar kun je brood van een paar dagen oud nu beter in verwerken dan in een strooptaart?  Eerlijk is eerlijk, het klinkt niet erg appetijtelijk om vers broodkruim te gebruiken om de stroopvulling van een taart dikker te maken, maar het is echt waanzinnig lekker. 

De eenvoudige en neutrale deegbodem van deze taart zorgt ervoor dat de rijke & zoete smaak van de stroopvulling optimaal tot zijn recht komt, en doordat je er wat citroenrasp aan toevoegt proef je ook een lekkere frisheid. Elke hap is echt heerlijk smeuïg, plakkerig en vol van smaak. Zowel warm als koud smaakt deze taart fantastisch (hoewel de taart naar mijn bescheiden mening lekkerder wordt al je hem een dagje laat staan), en met een flinke dot (ongezoete) slagroom of clotted cream erbij is het echt pure verwennerij. 

Tip: voor het verse broodkruim je oud wit- of bruinbrood zonder korst gebruiken dat je fijnmaalt in een foodprocessor. Als je geen oud brood hebt, kun je vers brood goed uitdrogen in een oven op 75°C.


Ingrediënten
  • 200 g bloem
  • 50 g boter
  • 50 g plantaardig bakvet (bijv. Crisco) 
  • 15 ml (1 el) citroensap
  • 30 ml (2 el) ijswater
  • 1 blik golden syrup (454 g)
  • 25 g boter
  • 150 g broodkruim
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 ei, losgeklopt
Extra nodig
Bakvorm van ca. 30 x 20 x 5 cm, aluminiumfolie, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 40 minuten oven, minstens 15 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakvorm zo strak mogelijk met de folie. 
  • Doe 200 g bloem samen met 50 g boter en 50 g plantaardig bakvet in een foodprocessor en meng tot een kruimelige massa. 
  • Meng 15 ml citroensap met 30 ml ijswater en giet dit door de vulopening terwijl de machine draait. Stop de foodprocessor als je een samenhangend deeg hebt.
  • Kneed het deeg nog even door met de hand en druk het dan uit op de bodem van de bakvorm. Probeer de bodem zo glad en gelijkmatig mogelijk te krijgen. 
  • Bak de taartbodem 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Laat ondertussen de inhoud van het blik golden syrup en 25 g boter in een steelpan op laag vuur smelten. 
  • Roer er het broodkruim door.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Roer er dan de geraspte schil van 1 citroen door en klop er vervolgens het ei door. 
  • Haal de taartbodem uit de oven en giet er het stroop-mengsel op. Strijk glad. 
  • Bak de taart in 20 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. 
  • Je kunt de taart zowel warm als koud serveren. 




Bron recept: Nigella Lawson, Keuken

Comments