Chocoladetaart

Chocoladetaart
Er zijn van die dagen dat ik een onweerstaanbare behoefte aan chocolade heb. Van die dagen dat het eten van een gewone chocoladereep niet volstaat en ik het grootser aan moet pakken. Op zo’n dag bak ik het liefste een taart. Een verrukkelijke chocoladetaart waarvan elke hap smelt op je tong. Een taart die zo hemels lekker is dat hij een ereplaats in het ‘Chocolade-Walhalla’ verdient. 

En dus verscheen recentelijk deze chocoladetaart op tafel, een taart waarin 800 g extra pure chocolade wordt verwerkt. Het is echt een chocoladebom, gewoon puur chocolade genot. Ik ben er dol op.  De taart heeft een verrukkelijke rijke & intense chocoladesmaak, een heerlijke smeuïge structuur en de laag luchtige chocoladeganache bovenop maakt het feestje compleet. 

Elke hap is echt zinnenstrelend lekker, het is een taart om je vingers bij af te likken. Van de aanblik alleen al gaat mijn chocoholic hart sneller slaan. Nee, gezond is het natuurlijk niet, maar pure chocolade is rijk aan flavonoïden (krachtige antioxidanten) en het helpt bij het afgeven van endorfine (gelukshormoon). Pak dus maar snel je gebaksvorkje!

Tip: omdat chocolade het belangrijkste ingrediënt van deze taart is, is het aan te raden echt voor de beste kwaliteit extra pure chocolade te kiezen.


Ingrediënten
  • 800 g extra pure chocolade
  • 240 g boter, in blokjes
  • 6 eieren, gesplitst
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 550 ml slagroom
  • 2 el bruine rum of Baileys (Chocolat Luxe)
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl wijnsteenzuur
  • 60 ml glucosestroop
Extra nodig
Springvorm van 24 cm doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 40 minuten oven, 2 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Hak 500 g extra pure chocolade grof.
  • Doe de chocolade samen met 125 g boter in blokjes in een ruime vuurvaste kom. Verwarm au bain-marie en roer tot het mengsel glad en gelijkmatig gemengd is. 
  • Haal de kom van de pan en laat de inhoud iets afkoelen. 
  • Klop 6 eidooiers met 90 g fijne kristalsuiker in een kommetje tot een dik en romig mengsel. 
  • Klop er 150 ml slagroom, 2 el bruine rum of Baileys en 1 tl vanille-extract door. 
  • Spatel dit dooier-mengsel door het chocolade-mengsel. 
  • Klop in een schone vetvrije kom 6 eiwitten met ½ tl wijnsteenzuur tot zachte pieken. 
  • Spatel de eiwitten in 3 porties door het chocolade-mengsel. Zorg dat er zoveel mogelijk lucht behouden blijft. 
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm en strijk de bovenkant glad. 
  • Bak de taart ca. 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de taart in de vorm op een rooster afkoelen. De taart zal tijdens het afkoelen wat inzakken. 
  • Maak ondertussen de chocoladeganache.
  • Hak 300 g extra pure chocolade grof. 
  • Doe de chocolade samen met 115 g boter in blokjes in een ruime vuurvaste kom. Verwarm au bain-marie en roer tot het mengsel glad en gelijkmatig gemengd is. 
  • Haal de kom van de pan en laat de inhoud iets afkoelen. 
  • Breng in een steelpan 400 ml slagroom met 60 ml glucosestroop al roerend tegen de kook aan. 
  • Giet het slagroom-mengsel bij het chocolade-mengsel en roer met een garde glad. 
  • Laat de ganache onder af en toe roeren afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de ganache met een handmixer lobbig.
  • Plaats de taart voorzichtig op een taartschaal. Schep de chocoladeganache op de taart.
  • Serveer. 




Bron recept: gebaseerd op een recept van Valli Little, Delicious 60x zoete recepten

Comments