Merveilleux

Merveilleux
 
De merveilleux is een echte klassieker in de patisserie. Dit traditionele gebakje is afkomstig uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen, en helaas heb ik er hier in Nederland nog nooit één gezien of gegeten. Toen ik een aantal jaar geleden op bezoek was bij onze zuiderburen heb ik mezelf bij een patissier getrakteerd op een exemplaar. En lekker dat ie was! 

Deze gebakjes worden gewoonlijk gemaakt van twee ronde meringues, veel slagroom en chocoladeschilfers, maar er zijn ook andere variaties op de markt met verschillende smaken (breng in België of Frankrijk maar eens een bezoekje aan de winkel ‘Aux Merveilleux de Fred’, echt een aanrader). 

Om zelf merveilleux te maken heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig, en het recept is ook helemaal niet moeilijk (het maken van de meringue is de grootste “uitdaging”). En het resultaat? Dat is gewoon heel erg lekker. Twee lichte, luchtige en krokante meringues die smelten in je mond worden aan elkaar geplakt met romige slagroom, waarna ze bestreken worden met nog meer slagroom en door de krokante chocoladevlokken worden gerold. Als kers op de taart worden ze versierd met een rode gekonfijte kers. Een plezier om naar te kijken en een genot om te mogen eten. 

Tip: De meringues blijven geruime tijd krokant, maar toch zullen ze op een gegeven moment zacht worden door de slagroom. Wacht dus niet al te lang met serveren nadat je ze gemaakt hebt. Wanneer ze zacht zijn, zijn ze trouwens nog steeds heel erg lekker.

Ingrediënten
  • 3 eiwitten
  • snufje wijnsteenzuur
  • 190 g fijne kristalsuiker
  • 3 el water
  • 1 el maïzena
  • 500 ml slagroom
  • chocolade vlokken
  • 12 rode bigarreaux 
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, suikerthermometer, spuitzakken, rond glad spuitmondje, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 3 uur oven, 2 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 90°C. Teken met een potlood 26 rondjes van 5 ½ cm doorsnee op een vel bakpapier. Draai het vel papier om en leg op de bakplaat. 
  • Doe 100 g fijne kristalsuiker samen met 3 eetlepels water en een snufje wijnsteenzuur in een kleine steelpan. 
  • Plaats boven middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur iets kleiner en kook het mengsel (zonder te roeren), tot de suikerthermometer 121°C aangeeft.
  • Klop ondertussen in een vetvrije kom 3 eiwitten samen met 50 g fijne kristalsuiker stijf. 
  • Haal, wanneer de 121°C is bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent. 
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is.
  • Zeef de maïzena boven de kom en spatel erdoor. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met glad rond spuitmondje. 
  • Spuit de meringue in concentrische cirkels op de bakplaat. Doe dit binnen de lijntjes van de getekende cirkels.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat de meringue 3 uur drogen. 
  • Draai dan de oven uit en laat de meringue afkoelen met de ovendeur gesloten. 
  • Haal de koude meringue uit de oven en haal de schuimcirkels voorzichtig los van het bakpapier. 
  • Vul een ondiepe schaal met chocoladevlokken en knijp de vlokken een beetje fijn.
  • Klop 500 ml slagroom met 40 g fijne kristalsuiker stijf.
  • Vul een spuitzak met glad rond spuitmondje met een deel van de slagroom.
  • Spuit de slagroom op de helft van de schuimrondjes en bedek met de andere helft, waarbij je de ‘bovenkant’ van het rondje in de slagroom duwt. De gladde onderzijde van de rondjes wordt dus de bovenzijde van het taartje.
  • Bestrijk voorzichtig de buitenkant met slagroom. Knijp met je vingers de meringue niet te stevig bij elkaar, want dan druk je de slagroom er tussenuit. 
  • Rol de taartjes door de chocoladevlokken, en zorg dat de gehele buitenkant bedekt wordt.
  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de resterende slagroom en spuit op elk taartje een toef slagroom.
  • Garneer met 1 rode bigarreau. 
  • Serveer. 

Comments

  1. Mijn moeder kocht ze vroeger wel eens bij bakkerij Vogels in Gemert.
    Lekker hoor !

    ReplyDelete
  2. Vandaag heb ik deze gebakjes gemaakt. Ze zijn goed gelukt en superlekker!
    Een deel heb ik afgewerkt met advocaat en witte chocoladeschaafsel.

    ReplyDelete
  3. Ik woon in Gent waar ik elke week een merveilleux koop: http://www.auxmerveilleux.com/home_nl/ : WAANZINNIG LEKKER.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Johan,
      Begin van het jaar ben ik in Brugge geweest en daar zit deze winkel ook. Inderdaad waanzinnig lekker!
      Groeten,
      Tessa

      Delete
  4. Kan je het wijnsteenzuur vervangen door iets?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Liz,
      Ja dat kan, bijvoorbeeld door een klein beetje citroensap of (appel)azijn. Niet teveel, want dan wordt de smaak heel zuur.
      Groeten,
      Tessa

      Delete
    2. Oké dank je.
      Hoeveel gram zijn de 3 eiwitten, want dat scheelt nogal welk formaat ei je hebt

      Delete
    3. Hoi Liz,
      Een eiwit weegt ongeveer 33 gram, dus 99 gram (wat ik af zou ronden naar 100).
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment