Meringuetaartjes met citroen

Meringuetaartjes met citroen
Waar denk jij aan wanneer ik zeg dat ik meringuetaartjes met citroen gemaakt heb? Waarschijnlijk aan van die kleine gebakjes met brosse bodem, een friszure & romige citroenvulling en bovenop toeven feestelijk eiwitschuim: de klassieke lemon meringue pie in miniatuurvorm. 

Dat is ook precies wat mijn proefpanel dacht toen ik ze vertelde wat ik gebakken had, maar deze keer kwamen ze een beetje bedrogen uit. Een meringuetaartje met citroen kan namelijk ook anders. De taartjes die ik gemaakt heb bestaan uit drie meringueplakjes, licht krokant van buiten en zacht & kleverig van binnen, met daartussen twee laagjes frisse en romige citroen-mascarponecrème. Zoet, zuur, fris, zacht en romig met elke hap. Mmmm. 

En deze keer geen feestelijke toeven gebrand eiwitschuim bovenop, maar een feestelijke goudbes, wiens zoetzure smaak prima bij deze taartjes past. Zie daar maar eens van af te blijven.


Ingrediënten
  • 4 eiwitten
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • poedersuiker
  • de geraspte schil van 2 citroenen
  • 2 el lemon curd
  • 8 goudbessen/Kaapse kruisbessen
Extra nodig
Rechthoekige bakplaat van 25 bij 38 centimeter met omhoogstaande rand, bakpapier, theedoek, ronde uitsteker van 5 ½ cm doorsnee, spuitzak, rond en glad spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 25 minuten oven, 15 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakplaat in met boter en bekleed hem met bakpapier. 
  • Klop de eiwitten tot schuim en voeg beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe. 
  • Klop alles daarna tot een stevig en dik schuim. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het schuim eruit glijdt. 
  • Roer er de maïzena en de wijnazijn door. 
  • Strijk het schuim uit op de bakplaat en strijk het glad met een spatel. 
  • Bak de meringueplak ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de meringue een klein beetje licht bruin begint te kleuren. 
  • Leg ondertussen een schone theedoek op je werkblad. Leg hier een stuk bakpapier op en bestrooi dit royaal met poedersuiker.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de meringue 2 minuten afkoelen. Keer hem om op het bakpapier. Verwijder de bakplaat en trek voorzichtig het papier van de meringue af. 
  • Laat de meringue ongeveer 10 minuten afkoelen. 
  • Steek met de ronde uitsteker 24 rondjes uit de meringueplak.
  • Leg 8 rondjes op een taartschaal.
  • Klop de mascarpone samen met de slagroom, 2 el poedersuiker, de citroenrasp en de lemon curd tot een dikke crème.
  • Vul een spuitzak met glad rond spuitmondje met de citroen-mascarponecrème.
  • Spuit een flinke toef crème op de 8 rondjes.
  • Leg op elke toef crème een meringueplakje en druk aan.
  • Spuit ook op deze plakjes een flinke toef crème.
  • Leg hier de resterende meringueplakjes op en druk aan.
  • Spuit een klein toefje crème bovenop de plakjes.
  • Vouw de blaadjes van het ‘lampionnetje’ rond de bessen naar buiten. Druk een goudbes in elke toef crème.
  • Serveer. 

Comments