Worteltaartjes
♫ ‘Sinterklaas is jarig, ik zet mijn schoen vast klaar’♫ Elk jaar weer wordt dit liedje uit volle borst meegezongen, maar eigenlijk klopt het natuurlijk niet. Sinterklaas is niet jarig op 6 december (en trouwens ook niet op 5 december). Van heiligen wordt namelijk nooit de verjaardag gevierd, maar de sterfdag. Sint Nicolaas is op 6 december gestorven.
Maar een sterfdag is (tegenwoordig) geen reden voor een vrolijk feestje. Ik zou het ook niet over mijn hart kunnen verkrijgen om mijn nichtjes en neefjes te vertellen dat Sinterklaas helemaal niet jarig is op deze dag. Mijn nichtje is er zo heilig van overtuigd dat de Goedheiligman 6 december zijn verjaardag viert, dat ze zich laatst afvroeg of we die dag geen taart voor hem moeten bakken. Een idee wat ik natuurlijk alleen maar kan toejuichen. Ze had alleen geen idee wat voor taart, want wat vindt Sinterklaas nu eigenlijk lekker?
Ik stelde voor om deze worteltaartjes te gaan maken. En hoewel mijn nichtje dol is op worteltjes, vond ze worteltjes in een taart verwerken een beetje vreemd. Maar gelukkig kun je worteltaart eten zonder ook maar de geringste associatie met groente te hebben. Dus dit jaar stoppen we niet alle heerlijke wortels in onze schoen voor het paard van Sinterklaas, maar gaan we er mee aan de bak. En het resultaat mag er zijn. Heerlijke smeuïge & geurige taartjes met een zachte roomkaasvulling. Mijn proefpanel heeft er van zitten smullen, en Sinterklaas mag zichzelf dit jaar verheugen op een overheerlijke traktatie bij de schoen.
Ingrediënten
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 tl speculaaskruiden
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl gemberpoeder
- ¼ tl zout
- 1 ¼ tl vanille-extract
- 100 g bloem
- ½ tl zuiveringszout
- ½ tl bakpoeder
- 100 g geraspte wortel
- 35 g gedopte walnoten, fijngehakt
- 90 g boter
- 170 g roomkaas
- 250 g poedersuiker
- scheutje melk
Extra nodig
6 kookringen van 7 cm doorsnee en 5½ cm hoog, bakplaat, bakpapier, spuitzak, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 22-25 minuten oven, 1 ½ uur wachten
- Verwarm de over voor op 170°C. Vet de kookringen in en bekleed ze aan de binnenzijde met een strook bakpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de kookringen op.
- Doe de basterdsuiker, het ei en de zonnebloemolie in een kom en klop tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
- Voeg de speculaaskruiden, kaneel, gemberpoeder, zout en ¼ tl vanille-extract toe en klop goed door elkaar.
- Zeef de bloem, zuiveringszout en bakpoeder boven een andere kom en meng dit goed door elkaar met een garde.
- Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe en blijf kloppen tot alles is vermengd.
- Spatel de geraspte wortel en de walnoten door het beslag, tot ze gelijkmatig in het beslag zijn verdeeld.
- Verdeel het beslag over de kookringen.
- Bak de taartjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 22-25 minuten gaar.
- Laat de taartjes een paar minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de kookringen. Plaats ze daarna op een taartrooster om helemaal af te koelen.
- Maak de roomkaasvulling.
- Klop 90 g boter romig en voeg 125 g poedersuiker toe. Blijf kloppen tot de poedersuiker is opgenomen.
- Voeg de roomkaas en de resterende 125 g poedersuiker toe. Blijf kloppen tot een luchtig en romig mengsel.
- Voeg 1 tl vanille-extract en een scheutje melk toe en klop het mengsel nog even goed door.
- Snijd de taartjes horizontaal doormidden.
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met het roomkaasmengsel.
- Spuit een toef van het mengsel op de onderste taartplakjes en leg er het tweede plakje bovenop.
- Spuit een toef bovenop de taartjes en versier de taartjes naar wens.
- Plaats de taartjes ongeveer een uur in de koelkast om de vulling op te laten stijven.
- Serveer.
Comments
Post a Comment