Fudgy koffie-meringue browniemuffins

Fudgy koffie-meringue browniemuffins
Het is geen geheim dat ik zo nu en dan echt serieus hunker naar chocolade. Dat ik even niets anders wil eten dan deze goddelijke bruine lekkernij, gemaakt van suiker, cacaoboter en cacaomassa. Deze hunkering negeren heeft geen zin, zo sterk is het verlangen. Dus op zo’n moment vind je mij even in volledige extase met een stukje chocolade in mijn mond. 

Of beter nog, je ziet mij in mijn keuken staan terwijl ik iets met chocolade aan het bakken ben. Brownies bijvoorbeeld, mijn meest favoriete chocolade-lekkernij om te maken. Ik heb een lijstje met verschillende recepten die ik regelmatig maak, en deze browniemuffins gaan sowieso op dit lijstje verschijnen. 

Het zijn echt de ultieme browniemuffins: donker, rijk, compact en fudgy met een diepe chocoladesmaak. En de luchtige zoete meringue bovenop maakt elke hap helemaal onweerstaanbaar lekker. Het is gewoon puur genot in een handzaam formaat, daar wil toch iedereen van genieten?


Ingrediënten
  • 2 tl espressopoeder
  • ½ tl kokend water
  • 225 g boter, in blokjes
  • 550 g extra pure chocolade (min. 75% cacaobestanddelen), in stukjes
  • 4 eieren
  • 5 el koffielikeur
  • 435 g fijne kristalsuiker
  • 175 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 150 g bloem, gezeefd
  • ¼ tl bakpoeder
  • 3 eiwitten
  • snufje wijnsteenzuur
  • 30 ml water
Extra nodig
Cupcake/muffin bakblikken, 18 papieren vormpjes, spuitzak, spuitmondje, suikerthermometer, gasbrandertje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 22-24 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 18 holtes in de bakblikken met papieren vormpjes (125 ml).
  • Meng 2 tl espressopoeder met ½ tl kokend water. Roer goed door en laat afkoelen. 
  • Doe de boter en 400 g pure chocolade in een middelgrote sauspan en verwarm al roerend op laag vuur, tot je een gesmolten en gladde massa hebt.
  • Neem van het vuur en zet apart. 
  • Klop de eieren, de koffielikeur, 220 g fijne kristalsuiker, 175 g lichtbruine basterdsuiker en het vanille-extract op in een grote kom, tot een romig mengsel. 
  • Voeg het chocolademengsel toe en klop alles goed door. 
  • Voeg de afgekoelde espresso toe en klop goed door. 
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en de resterende 150 g chocolade toe en meng goed. 
  • Verdeel het mengsel over de vormpjes en bak de muffins 22 tot 24 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze gaar van boven zijn maar nog een beetje zacht vanbinnen.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster. 
  • Maak de meringue. 
  • Klop 3 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 215 g fijne kristalsuiker samen met 30 ml water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is. 
  • Schep de meringue in een spuitzak met spuitmondje. 
  • Spuit de meringue op de muffins. 
  • Schroei de bovenkant lichtjes aan met behulp van een gasbrandertje.
  • Serveer.



Bron recept: naar een recept van Donna Hay, Modern Baking

Comments