Chocolademoussetaart met Baileys & frambozen
Heb jij soms ook van die dagen dat je een onweerstaanbare behoefte aan chocolade hebt? Dat het eten van een gewone chocoladereep eigenlijk niet meer volstaat en je alleen maar naar meer verlangd? Nou, ik in ieder geval wel. Op zo’n dagen bak ik het liefste een chocoladetaart. Eentje waarvan elke hap smelt op je tong. Een taart die zo hemels lekker is dat je jezelf voor even in het chocolade-Walhalla waant.
En je raadt het vast al, deze chocolademoussetaart met Baileys en frambozen is zo’n taart. Ik denk dat er niemand is die hem kan weerstaan (oké, misschien chocoladehaters en heel erg toegewijde diëters). Met elke hap proef je een zachte en romige chocolademousse, die dankzij de Baileys heerlijk rijk en intens van smaak is, en waarbij frisse frambozen voor een overheerlijk zoet & sappig accent zorgen. Deze taart is gewoon zinnenstrelend lekker en de droom van iedere chocoholic. Het is een lekkernij om je vingers bij af te likken… en het gebaksbordje erbij.
Ingrediënten
- 350 g extra pure chocolade
- 175 g boter
- 8 eieren, gesplitst
- 6 el Baileys (Chocolat Luxe)
- 100 g lichte basterdsuiker
- 100 g fijne kristalsuiker
- snufje zout
- ca. 225 g verse frambozen
Extra nodig
Ronde springvorm met een doorsnede van 23 cm, aluminiumfolie, braadslee, waterkoker
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 60 minuten oven, 60 minuten wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vul de waterkoker tot het maximum met water (of vul een ketel/pan) en zorg ervoor dat je voldoende kokend water hebt tegen de tijd dat de taart klaar is om de oven in te gaan.
- Bekleed de binnenzijde van de springvorm met een aantal lagen alumiumfolie. Zorg ervoor dat de folie niet kapot gaat en goed tegen de zijkant en bodem van de vorm aangedrukt zit (het oppervlak moet zo glad mogelijk zijn). Dit voorkomt dat er water in de taart doordringt wanneer je hem in een waterbad in de oven zet. Liever ‘te veel’ laagjes folie dan te weinig.
- Hak de pure chocolade grof en smelt deze samen met de boter au bain-marie. Roer tot een egaal bruin mengsel.
- Haal de kom van de pan en laat het mengsel afkoelen.
- Klop in een andere kom de eidooiers, suikersoorten en Baileys tot een dik en bleek mengsel, dat als een lint van je gardes afloopt.
- Klop er een snufje zout en vervolgens het afgekoelde chocolademengsel door.
- Blijf roeren tot je een egaal bruin mengsel hebt.
- Klop in een grote vetvrije kom de eiwitten tot zachte pieken.
- Spatel een flinke klodder eiwit door het chocolademengsel, zo maak je het chocoladelademengsel los.
- Spatel vervolgens voorzichtig en luchtig de rest van het eiwit erdoor. Spatel niet te wild, je kunt stoppen wanneer je geen witte sporen van eiwit meer ziet.
- Spatel de frambozen door het mengsel.
- Giet het moussemengsel in de springvorm. Plaats de springvorm in de braadslee.
- Giet zoveel kokend water in de braadslee dat de springvorm ongeveer 2,5 centimeter diep in het water staat.
- Plaats de braadslee voorzichtig in het midden van de voorverwarmde oven.
- Bak de taart circa 50 tot 60 minuten. Laat de taart zeker niet langer in de oven staan, want hoe langer de oventijd, hoe minder vochtig de taart van binnen wordt.
- De taart is klaar als hij er aan de bovenkant gaar en droog uit ziet, maar van binnen nog vochtig en mousse-achtig is.
- Haal de springvorm voorzichtig uit de braadslee. Plaats een taartrooster over de braadslee en zet hier de springvorm op: het water dat de springvorm is binnengedrongen kan er nu uitlopen zonder dat je aanrecht nat wordt.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je de vorm losmaakt.
- Verwijder de rand van de springvorm. Het is een heel vochtige taart, dus het is moeilijk om hem van de bodem van de springvorm tillen: probeer dit dus ook liever niet, want anders kan de taart uiteen vallen. Trek voorzichtig de folie van de zijkanten van de taart.
- Snijd de taart voorzichtig aan en serveer.
Comments
Post a Comment