Tiramisu eclairs

Tiramisu eclairs
Ik ben echt dol op tiramisu, en ik ben dol op eclairs. Het was voor mij dan ook niet meer dan logisch om deze twee overheerlijke lekkernijen eens een keer met elkaar te combineren. Het resultaat was eerlijk gezegd nog lekkerder dan ik had verwacht, alle essentiële smaken van de klassieke Italiaanse tiramisu zijn aanwezig, maar dan verpakt in een delicaat Frans soes-gebakje. 

De langwerpige soes omhult een decadente en romige laag mascarpone, opgeklopt met slagroom & Tia Maria en hij is bedekt met een laag chocoladeglazuur en cacaopoeder. Omdat je de eclairs niet zoals lange vingers (of savoiardi) kunt weken in sterke koffie, heb ik de koffiesmaak aan andere onderdelen van het gebakje toegevoegd, de vulling en het glazuur. 

Op je gebaksbordje ligt uiteindelijk een smaakvolle verleiding die je niet kan weerstaan. Nog een hapje? Si, per favore…


Ingrediënten
  • 130 g melk
  • 100 g water
  • 130 g roomboter
  • snufje zout
  • 100 g bloem
  • 4 eieren (M) (200 g in totaal)
  • 200 ml slagroom
  • 1 el espressopoeder
  • 110 g pure chocolade, fijn gehakt
  • 3 eieren (L), gesplitst
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 4 el Tia Maria
  • 500 g mascarpone
  • cacaopoeder
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, spuitzakken, spuitmondjes, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 25 minuten oven, minstens 3 ½ uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Doe 100 g melk, 100 g water, 100 g roomboter en een snufje zout in een pan.
  • Breng het geheel op laag vuur al roerend aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg in één keer 100 g bloem toe. Roer het mengsel meteen goed door, totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en laat het mengsel al roerend 2 à 3 minuten doorkoken. 
  • Haal de pan van het vuur en doe het deeg over in een kom. Laat even afkoelen. 
  • Roer 1 voor 1 vier eieren erdoor. Roer na elk ei goed door en voeg het volgende pas toe als het vorige is opgenomen. Het deeg moet uiteindelijk een gladde en soepele consistentie hebben en glanzen.
  • Vul een spuitzak met een rond glad spuitmondje met het deeg en spuit strepen van ongeveer 10 centimeter lang en 2 centimeter breed op de bakplaat. Druk de opstaande puntjes van het deeg met een natte vinger plat.
  • Bak de eclairs in ca. 23-25 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Open de oven nooit tijdens het bakken, want dan storten de eclairs in. 
  • Laat de eclairs afkoelen. Knip ze in de lengte open. 

  • Breng 75 ml slagroom, 30 g melk en 1 el espressopoeder in een steelpan al roerend op laag vuur aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer er de pure chocolade door. 
  • Snijd 30 g roomboter in kleine stukjes en roer deze door de ganache
  • Laat de ganache afkoelen en doop het bovenste deel van de eclairs in de ganache. 
  • Laat de ganache opstijven. 

  • Klop 3 eidooiers met 75 g fijne kristalsuiker in ongeveer 5 minuten tot een licht en romig mengsel. Klop er dan de Tia Maria door.
  • Meng de mascarpone en 125 ml slagroom door het eimengsel en klop tot een dik en stevig mengsel. Heb geduld, dit duurt even. 
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken. 
  • Spatel het eiwitschuim in porties door het mascarponemengsel.
  • Doe het mascarponemengsel in een spuitzak met glad rond spuitmondje.
  • Vul het onderste deel van de eclairs met het mengsel.
  • Leg het bovenste deel van de eclairs op het mascarponemengsel.
  • Spuit toefjes van het mengsel op de bovenzijde van de eclair.
  • Plaats de eclairs in de koelkast en laat ze minstens 3 uur opstijven.
  • Bestrooi de eclairs voor het serveren met wat cacaopoeder.

Comments