Rood fruit crumble
De crumble. Echt een dessert dat voor alle seizoenen geschikt is, want je kunt (bijna) elke soort seizoensfruit bedekken met heerlijke krokante kruimels. En deze kruimels kun je natuurlijk ook seizoensgebonden maken, meng er in de lente- en zomermaanden wat verse kruiden of fijn geraspte citrusschil door voor extra frisheid en in de herfst- en wintermaanden bijvoorbeeld noten en/of winterse specerijen voor een warme smaak.
De basis-ingrediënten van een crumble heb je eigenlijk altijd wel in huis: fruit, bloem, boter en suiker. Meer vraagt dit dessert niet. Voor dit recept besloot ik de bloem te vervangen door fijngemalen sprits koekjes, voor een extra rijke smaak. En omdat de temperaturen deze week zo zomers zijn, is het ovenschaaltje gevuld met zacht rood zomerfruit.
Dit fruit in combinatie met de zoete en krokante kruimeltopping smaakt echt zalig. Je moet deze crumble gewoon proeven om te geloven hoe lekker hij is. En het recept is echt ideaal voor een warme (lente)avond: het is een eenvoudig, snel te bereiden en verrukkelijk dessert, en wanneer je er een bolletje ijs of wat frisse kwark bij serveert heb je meteen wat verkoeling en wordt de avond aangenaam lekker.
Tip: ik heb deze crumble in ramequins bereid, maar hij is ook eenvoudig te maken in een grote schaal voor het hele gezin.
De basis-ingrediënten van een crumble heb je eigenlijk altijd wel in huis: fruit, bloem, boter en suiker. Meer vraagt dit dessert niet. Voor dit recept besloot ik de bloem te vervangen door fijngemalen sprits koekjes, voor een extra rijke smaak. En omdat de temperaturen deze week zo zomers zijn, is het ovenschaaltje gevuld met zacht rood zomerfruit.
Dit fruit in combinatie met de zoete en krokante kruimeltopping smaakt echt zalig. Je moet deze crumble gewoon proeven om te geloven hoe lekker hij is. En het recept is echt ideaal voor een warme (lente)avond: het is een eenvoudig, snel te bereiden en verrukkelijk dessert, en wanneer je er een bolletje ijs of wat frisse kwark bij serveert heb je meteen wat verkoeling en wordt de avond aangenaam lekker.
Tip: ik heb deze crumble in ramequins bereid, maar hij is ook eenvoudig te maken in een grote schaal voor het hele gezin.
Ingrediënten
- 200 g Verkade Nobo Sprits Original koekjes
- 500 g rood fruit, naar keuze
- 2 el maïzena
- 40 g fijne kristalsuiker
- ca. 60 g koude boter, in blokjes
Extra nodig
4 of 5 ramequins van ca. 1 ½ dl inhoud, foodprocessor, bakplaat
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 25 minuten oven, 10 minuten wachten
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Snijd grote stukken fruit in wat kleinere stukjes. Doe al het fruit in een kom.
- Strooi er de maïzena over en hussel door elkaar.
- Verdeel het fruit over de ramequins. Omdat het fruit wat in zal zakken tijdens het bakken, mag er best een bergje fruit boven de rand van de ramequins uisteken.
- Strooi de fijne kristalsuiker over het fruit.
- Maal de Sprits koekjes fijn in een foodprocessor.
- Doe de kruimels in een kom. Wrijf er met je duim en vingertoppen de koude blokjes boter door tot je een kruimelig mengsel hebt.
- Verdeel dit mengsel over het fruit en druk het iets aan, vooral aan de rand van de vormpjes.
- Zet de ramequins op een bakplaat en schuif die in het midden van de voorverwarmde oven.
- Bak de crumbles ca. 25 minuten in de oven.
- Laat de crumbles voor het serveren minstens 10 minuten afkoelen.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten