Walnoten-karamel taartje
Het weer van de afgelopen week deed anders lijken, maar een paar dagen gelegen is toch echt de meteorologische lente begonnen. En als de lente begint, begint er bij mij iets te kriebelen… en dat ‘iets’ mondt meestal uit in een grote voorjaarsschoonmaak. Mijn eerste schoonmaakproject wordt, net als voorgaande jaren, mijn keuken. De keukenkastjes puilen namelijk weer uit van de vele (bak)ingrediĂ«nten die ik er een plaatsje in heb gegeven (of heb proberen te geven).
Sommige producten hebben vanwege ruimtegebrek inmiddels al een plaats buiten de kastjes gekregen. Zo heeft mijn voorraadje walnoten een plekje bemachtigd in de fruitschaal, wat erg handig is omdat ik zo nooit vergeet ze in gerechten te gebruiken. Menig appeltaart heb ik inmiddels opgefleurd met deze knapperige noot met bitterzoete smaak.
En recentelijk heb ik er dit walnoten-karamel taartje mee gemaakt. Een taartje om van te smullen. Op de heerlijke koek-achtige bodem met hazelnoot-frangipane ligt een zachte & romige karamelvulling met daarop krokante walnoten. De combinatie van de noten met karamel maakt dit taartje heerlijk rijk van smaak en een genot om in te bijten. Tip: gebruik voor dit taartje verse noten van goede kwaliteit.
Sommige producten hebben vanwege ruimtegebrek inmiddels al een plaats buiten de kastjes gekregen. Zo heeft mijn voorraadje walnoten een plekje bemachtigd in de fruitschaal, wat erg handig is omdat ik zo nooit vergeet ze in gerechten te gebruiken. Menig appeltaart heb ik inmiddels opgefleurd met deze knapperige noot met bitterzoete smaak.
En recentelijk heb ik er dit walnoten-karamel taartje mee gemaakt. Een taartje om van te smullen. Op de heerlijke koek-achtige bodem met hazelnoot-frangipane ligt een zachte & romige karamelvulling met daarop krokante walnoten. De combinatie van de noten met karamel maakt dit taartje heerlijk rijk van smaak en een genot om in te bijten. Tip: gebruik voor dit taartje verse noten van goede kwaliteit.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 235 g boter, zacht
- 2 snufjes zout
- 95 g hazelnootmeel
- 75 g poedersuiker
- 200 g bloem
- 220 g fijne kristalsuiker
- 1 el bruine ruim
- 125 g slagroom
- het merg van 1 vanillestokje
- 80 g glucose
- ca. 300 g gepelde walnoten
Extra nodig
Springvorm van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 50 minuten oven, 3 uur wachten
- Doe 125 g zachte boter in een kom. Voeg 1 ei, een snufje zout, 25 g hazelnootmeel en 75 g poedersuiker toe. Klop alles tot een glad geheel.
- Zeef 200 g bloem boven de kom en meng hem erdoor.
- Kneed het deeg met de hand tot een bal en wikkel deze in huishoudfolie. Leg 1 uur in de koelkast te rusten.
- Maak ondertussen de hazelnootfrangipane. Doe 70 g zachte boter in een kom en roer hem romig.
- Voeg 75 g fijne kristalsuiker, 1 ei en 70 g hazelnootmeel toe. Klop goed door elkaar.
- Voeg 1 el bruine rum toe en klop nog even door. Dek af met huishoudfolie en plaasts tot gebruik in de koelkast.
- Maak de zachte karamel. Verwarm 125 g slagroom met het vanillemerg op laag vuur. Haal de steelpan van het vuur en zet apart.
- Doe 150 g fijne kristalsuiker met 1 el water in een steelpan met dikke bodem en laat op middelhoog vuur, onder af en toe roeren, smelten. Draai het vuur hoog.
- Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft.
- Voeg de warme slagroom toe. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
- Voeg vervolgens de glucose toe en roer deze erdoor.
- Laat het mengsel 1 minuut op middelhoog vuur koken, zodat de karamel een beetje indikt.
- Haal de pan van het vuur en voeg 40 g boter in blokjes en een snufje zout toe. Meng goed zodat de boter wordt opgenomen.
- Schenk de karamel in een kom en laat bij kamertemperatuur afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van ca. 0,5 - 1 centimeter dik.
- Steek er (met de rand van de springvorm) een ronde plak uit en leg deze in de springvorm.
- Bak de taartbodem ca. 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Verdeel er vervolgens de hazelnoot-frangipane over en bak nog eens 20 minuten.
- Laat de taartbodem afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 170°C en rooster de walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de walnoten afkoelen.
- Bestrijk de taartbodem met een flinke laag zachte karamel.
- Verdeel de walnoten netjes over de taart.
- Versier de taart met wat karamelsaus, of overgebleven zachte karamel die je licht opgewarmd hebt.
- Serveer direct.
Bron recept: Gebak, Christophe Felder & Camille Lesecq
Ziet er lekker uit Tessa, complimenten...
BeantwoordenVerwijderenWil je meer taart recepten delen? Ben opzoek naar super simpele taartrecepten, die heel snel klaar zijn, maar ook verrukkelijk smaken... Misschien kan jij mij helpen?
Groetjes <3
Dank je wel! Ik heb inmiddels 105 taartrecepten op mijn blog staan, ik hoop dat daar iets van je gading tussen zit :)
VerwijderenGroeten, Tessa