Mango-kwark tartelettes

Mango-kwark tartelettes
Pasen. Een feest dat inmiddels voor velen vooral om lekker eten draait. Ook ik vind het leuk & gezellig om uitgebreid te tafelen, en Pasen is voor mij een perfecte gelegenheid om mijn familie te verwennen met enkele heerlijke zelfgemaakte zoete lekkernijen. Om ervoor te zorgen dat de paastafel extra feestelijk wordt, hebben al deze lekkernijen natuurlijk een echt paasthema. En omdat eieren nu eenmaal onlosmakelijk met het paasfeest verbonden zijn, leek het mij leuk om het thema ‘ei’ in een zoet baksel te verwerken. 

Dat resulteerde in deze mango-kwark tartelettes, die (van bovenaf bekeken) wel iets weghebben van een gebakken eitje. Zelf zal ik geen (gebakken) ei eten met de Paasbrunch, ik word echt misselijk van de geur van eieren in de ochtend/middag, maar deze tartelettes zullen en er met veel smaak in gaan. De krokante taartbodempjes zijn gevuld met een zachte & zoete kwark met daarop een fris mango-bolletje. Het is een onweerstaanbaar lekkere traktatie. 


Ingrediënten
  • 150 g bloem, gezeefd
  • snufje bakpoeder, gezeefd
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 105 g boter, zacht
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 ½  blaadje witte gelatine
  • 150 g mangopuree
  • 250 g volle kwark
Extra nodig
Nordic Ware tartelette bakvorm (of andere kleine taartvormpjes), ronde uitsteekvorm van 7 ½ cm doorsnede, huishoudfolie, silicone bakmat met 24 halve bollen van 2,6 cm doorsnee, 2 spuitzakken
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 10-15 minuten oven, 2 uur wachten


  • Week 1 ½ blaadje gelatine 30 minuten in koud water.
  • Doe de mangopuree in een kom.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden. 
  • Spatel de gesmolten gelatine door de mangopuree. 
  • Vul een spuitzak met de puree en vul de silicone bakmat met de puree. Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur in de koelkast opstijven. Plaats daarna nog 1 uur in de vriezer.
  • Maak ondertussen de taartbodempjes. Leg de bloem, het bakpoeder, 75 g fijne kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker en de zachte boter op je werkvlak.
  • Meng deze ingrediënten met je vingertoppen snel tot een kruimelig deeg.
  • Klop het ei los. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe. 
  • Meng alles snel door elkaar en kneed het deeg niet te lang. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan nog wat extra losgeklopt ei toe. Maak het deeg ten slotte met je vingertoppen glad.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast te rusten. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast. 
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter. 
  • Steek er met een ronde uitsteekvorm van 7 ½ cm rondjes uit. Prik met een vork wat gaatjes in de rondjes. 
  • Leg de rondjes deeg in de holtes van de tartelettebakvorm, druk goed aan. 
  • Bak de taartbodempjes ca. 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Let op dat de taartbodempjes niet te hard worden. 
  • Laat ze op een rooster afkoelen. 
  • Week 2 blaadjes gelatine 30 minuten in koud water.
  • Doe de kwark in een kom en meng er 1 zakje vanillesuiker en 10 g fijne kristalsuiker door. 
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
  • Spatel de gesmolten gelatine door de kwark. 
  • Vul een spuitzak met de kwark en vul er royaal de afgekoelkde taartbodempjes mee. 
  • Plaats de taartjes in de koelkast zodat de kwark op kan stijven. 
  • Druk de halve bolltejes mangopuree uit de bakmat en leg ze op de taartjes. 
  • Serveer.  


Reacties